Izbornik
Djeca iz OŠ Gornja Vežica posjetila riječki ured pravobraniteljice

Riječki ured pravobraniteljice za djecu, 9. prosinca 2019., posjetili su učenici 5. razreda  Osnovne škole Gornja Vežica, zajedno s nastavnicama Sanjom Marušić Vukasović i Tihanom Pavlek. Učenici pohađaju izborni predmet građanskog odgoja i obrazovanja, čiji je cilj pripremiti učenike za život u demokratskom društvu i osposobiti ih za sudjelovanje u javnom životu i razvoju demokratske građanske kulture na lokalnoj, nacionalnoj, europskoj i svijetskoj razini.

U okviru izvanučionične nastave, 16 učenika posjetilo je riječki ured pravobraniteljice za djecu, u kojem su ih primile savjetnice pravobraniteljice za djecu Ana Albrecht Čekada i Danijela Žagar. Tom prilikom savjetnice su ih upoznale s Konvencijom o pravima djeteta, djelokrugom i načinom rada pravobranitelja za djecu i Mrežom mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu te su se posebno osvrnule na suradnju pravobraniteljice s djecom.

Predstavile su im način rada područnih ureda, rad sa strankama i rad po pojedinačnim predmetima, što ih je jako zanimalo. Pritom su istaknule važnost i vrijednost promicanja dječjih prava suradnjom pravobraniteljice i njezinih savjetnika s djecom, koja se odvija kroz susrete s učenicima u njihovim školama i posjete djece uredima pravobraniteljice za djecu te kroz rad Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu.

Učenici su sa svojim voditeljicama aktivno sudjelovali u raspravi, pokazujući veliki interes i svjesnost  o važnosti usvajanju građanskih vještina i sposobnosti te građanskih vrijednosti i stajališta.