Konferencija “Podrškom do škole za sve”
idemkonf2U Zagrebu je 8. lipnja 2009. održana konferencija “Podrškom do škole za sve”, kao završna aktivnost projekta “Timovi stručne podrške (MST) u razvoju referalnih centara za edukacijsko uključivanje djece s teškoćama u razvoju”. U radu konferencije sudjelovali su predstavnici nadležnih ministarstava i institucija, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, suradnici na projektu dr. Kathryn Underwood sa Sveučilišta Ryerson u Torontu te, kao gosti predavači, studenti doktorskog programa Studija invaliditeta na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Tom prilikom predavanje je održala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Tanja Opačak.

Navedeni projekt odobren je od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a financira se sredstvima Svjetske banke u okviru programa “Inovacije i učenje”. Cilj projekta je osigurati stručnu podršku školama u obrazovanju djece s teškoćama i provjeriti njegove učinke. Na konferenciji su o rezultatima svog rada govorili koordinatori škola, članovi stručnog tima (MST-a), asistenti u nastavi i roditelji djece s teškoćama uključene u redovne škole.

Skupu su prisustvovali brojni predstavnici osnovnih škola iz Zagreba i drugih hrvatskih gradova, koordinatori za teškoće i učitelji svih  osnovnih škola u kojima se provodi projekt te škola u kojima djeluju asistenti u nastavi i osobni asistenti.

Skup je pobudio veliki interes  za iskustva u primjeni nekih oblika podrške predviđenih zakonskom regulativom kao što su stručni tim podrške, koordinator za teškoće, asistent u nastavi, supervizija i slično, budući da upravo predstoji donošenje pravilnika o školovanju djece s teškoćama u razvoju, temeljem novog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama.