Poruka pravobraniteljice na početku školske godine 2015./2016.

Poruka pravobraniteljice na početku školske godine 2015./2016.

djeca na pocetkuskoleU ponedjeljak će u školske klupe ponovno sjesti stotine tisuća velikih i malih školaraca. Premda se mnogi od njih vesele početku škole, znam da im nije lako i zato pozivam sve roditelje, učitelje i druge važne odrasle koji sudjeluju u životu djece da ih podrže u nastojanju da ponovno uhvate korak s brojnim školskim obvezama. Pozivam i sve vozače da se s posebnom pažnjom odnose prema najmlađim sudionicima u prometu.

Prvašićima moramo pružiti najviše pažnje pa pozivam roditelje i djeci bliske osobe da im se što više posvete prvih dana škole. Učitelje i sve školske zaposlenike pozivam da im pomognu upoznati svoja prava i nove odgovornosti koje su stekli polaskom u školu, da budu strpljivi i s onim najsporijima te da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se svako dijete u školi osjećalo dobrodošlo, prihvaćeno i sigurno.

Odgovornost je svih nas osigurati svakom djetetu pravo na obrazovanje, što znači da trebamo prepoznati i ukloniti zapreke koje to otežavaju, biti osjetljivi za potrebe djece koja žive u nepovoljnim prilikama i pružiti im potrebnu podršku i besplatne usluge. Taj teret ne smije biti samo na učiteljima i školi već ga ravnomjerno trebaju podijeliti među sobom i lokalna zajednica i država.

Svim učenicima, a naročito prvašićima, želim da im nova školska godina donese što više ugodnih iskustava, da im stjecanje novih znanja i vještina bude poput uzbudljive pustolovine uz učitelje kao suradnike i pomagače te da škola bude mjesto na kojem će odrastati okruženi prijateljima, razumijevanjem, tolerancijom i poštovanjem svih ljudskih prava.

Pravobraniteljica za djecu

Ivana Milas Klarić