Sastanak sa zastupnikom nacionalnih manjina Veljkom Kajtazijem

Sastanak sa zastupnikom nacionalnih manjina Veljkom Kajtazijem

Kajtazi 1Na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija 13. veljače 2014. u Uredu pravobraniteljice za djecu održan je sastanak na kojem su tema razgovora bili problemi djece, posebice pripadnika romske nacionalne manjine. Veljko Kajtazi zastupnik je 12 nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru, no na ovome je sastanku želio s pravobraniteljicom Milom Jelavić osmisliti zajedničke aktivnosti za poboljšanje stanja djece pripadnika romske nacionalne manjine, posebice u pogledu obrazovanja i prevencije ranog zasnivanja obitelji.

 

Istaknuo je pritom veliki problem preranog stupanja u brak maloljetnih djevojčica Romkinja te problem napuštanja obveznog obrazovanja, odnosno nezavršavanja osnovne škole, koji je također izraženiji kod romskih djevojčica. Česti je razlog prekida obrazovanja upravo udaja, a V. Kajtazi istaknuo je da se to ne može smatrati dijelom tradicije Roma, kako se to često tumači u javnosti.

Mila Jelavić istaknula je kako maloljetnički brakovi predstavljaju kršenje dječjih prava te je preporučila kažnjavanje odraslih, posebno roditelja koji potiču sklapanje maloljetničkih brakova. Također je naglasila važnost kvalitetnog obrazovanja, uzimajući u obzir njegove dugoročne implikacije na uključenost djece pripadnika romske nacionalne manjine u društvo.

Ovaj sastanak usmjerio je postojeću suradnju saborskog zastupnika za nacionalne manjine i pravobraniteljice za djecu na pojačana zajednička nastojanja usmjerena na smanjenje pojava maloljetničkih brakova, kao i preranoga roditeljstva među mladim Romima.

Na sastanku su sudjelovali i suradnik saborskog zastupnika Nedeljko Bjelajac i savjetnica pravobraniteljice za djecu Ivona Salaj.