Izbornik

Konferencija “Mladi u medijima: izazovi i perspektive”

Konferencija “Mladi u medijima: izazovi i perspektive”

mladi paroviForum za slobodu odgoja organizirao je 21. veljače 2013. konferenciju “Mladi u medijima: izazovi i perspektive”, održanu u sklopu projekta “Mladi Jugoistočne Europe i medijska inicijativa (South East Europe Youth and Media Initiative). Na konferenciji je predstavljeno regionalno istraživanje “Mladi i mediji”, provedeno u 11 zemalja Jugoistočne Europe na 4000 mladih ispitanika, uz sudjelovanje organizacija mladih, medijskih organizacija i predstavnika medija. Raspravljalo se o medijskoj pismenosti mladih i mogućnostima uključivanja ove dimenzije u odgojno-obrazovni sustav.

 

Zasad se vidi mogućnost uključivanja ove sastavnice u građanski odgoj i obrazovanje koji bi se od jeseni trebao provoditi u svim školama, ali u postojećem je kurikulumu toj sastavnici posvećeno premalo prostora – čulo se u raspravi.

Na konferenciji je bilo riječi o različitim aspektima života mladih, u relaciji prema medijima pa je tako dr. Vlasta Ilišin, iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, održala izlaganje “Mladi i mediji u suvremenom društvu”, dr. Danijel Labaš, s Hrvatskih studija, govorio je o neetičnom tretmanu mladih u medijima, dr. Igor Kanižaj, s Fakulteta političkih znanosti, o važnosti medijske pismenosti za mlade, a dr. Krešimir Mikić o edukaciji budućih učitelja za medijsku pismenost. Voditeljica Edukacijskog centra GONG-a Martina Horvat govorila je o Kurikulumu građanskog odgoja i obrazovanja u kontekstu medijske i političke pismenosti mladih, a Boris Postnikov iz Ministarstva kulture prikazao je zakonski okvir zaštite djece i mladih u medijima.

Istraživači Foruma za slobodu odgoja Domagoj Morić i Filip Gospodnetić predstavili su projekt i istraživanje, kao i preporuke proizašle iz istraživanja (u privitku). U nastavku konferencije održana je panel rasprava o medijima mladih (portali Srednja.hr, Student.hr, Radio Student i Televizija Student) koje vode i uređuju mladi, a održane su i radionice o sprečavanju cyberbullyinga te o vođenju odnosa s javnošću u organizacijama mladih.