Izbornik

Obljetnica Autonomne ženske kuće Zagreb

Obljetnica Autonomne ženske kuće Zagreb

Tolle1 AZKU povodu 25 godina rada Autonomne ženske kuće Zagreb 14. prosinca 2015. održan je Okrugli stol “Provedba zakona koji štite žene od muškog nasilja”. Predsjednica Autonomne ženske kuće Neva Tolle tom je prilikom izvijestila o radu ove organizacije civilnoga društva, ali i o aktualnim teškoćama u financiranju rada njezinoga skloništa za žene žrtve nasilja.
Istaknula je da Hrvatska ima donekle zadovoljavajuće zakonske odredbe u svrhu zaštite žena i djece, ali da se one u praksi najčešće ne provode. Upozorila je i da je nužno da Hrvatska hitno ratificira Konvenciju Vijeća Europe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji jer će nakon njene ratifikacije kaznena djela nasilja nad ženama biti kažnjavana učinkovitim, primjerenim i odvraćajućim sankcijama.
Na okruglom stolu govorila je i Izvršna direktorica Autonomne ženska kuće Valentina Andrašek, koja je upozorila da su u Hrvatskoj u porastu uhićenja žrtve zajedno s počiniteljem nasilja te da su žene optužene kao i počinitelji nasilja u 43,2 posto slučajeva.
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je na ozbiljan problem ubojstva žena od strane njihovih partnera, a pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić podsjetila je na iznimnu na važnost zaštite djece u situacijama obiteljskoga nasilja, kao i na važnost institucija koje pružaju djelotvornu podršku majkama-žrtvama nasilja koje se skrbe o djeci. (Foto: Hina)