Izbornik

Poruka pravobraniteljice na početku školske godine 2010./2011.

Poruka pravobraniteljice na početku školske godine 2010./2011.

RazredPrvog dana škole, u ponedjeljak, 6. rujna 2010., u školskim će se klupama ponovo naći oko 560 tisuća učenika, ispunjenih različitim očekivanjima. Iako djeca svakoga dana slušaju vijesti o tome koliko ih tamo čeka napora i problema, i “koliko sve to košta”, i “kako se to malo plaća”, nemojmo zaboraviti reći im da ih u školi čekaju i mnogi ugodni i zanimljivi doživljaji. Čekaju ih stari i novi prijatelji, nova znanja, učitelji koji su tu da ih potiču, ohrabruju i da im pomognu.

Novi izazovi čekaju oko 40 tisuća prvašića za koje počinje novo razdoblje djetinjstva. Njima polazak u školu donosi brojne promjene i neće uvijek znati kako na njih reagirati. Ali trebaju znati da uvijek mogu tražiti i dobiti pomoć odraslih. Zato molim roditelje, učitelje, bake i djedove, stariju braću i sestre i sve druge djeci bliske osobe, da ih s mnogo razumijevanja i strpljenja prate i podupiru na tom važnome putu.

Svako dijete uči svojim tempom, svako ima svoje jake i manje jake strane, ali sva djeca imaju jednako pravo na uvažavanje tih posebnosti i na podršku kako bi napredovala. Posebno pozivam roditelje da pomognu prvašićima u usvajanju radnih navika i novih odgovornosti prema sebi i drugima koje donosi školovanje te da što više vremena provode s njima.

Ne zaboravimo da podršku i poticaje trebaju i stariji učenici i srednjoškolci te da djecu, osim knjiškoga znanja, trebamo opskrbiti i znanjima za život i za zaštitu od nekih rizika u njihovu okružju.

Podsjećam sve sudionike u prometu da će od ponedjeljka među njima biti i stotine tisuća učenika, koji su se uputili u školu ili iz škole i da smo svi dužni omogućiti im da pritom budu sigurni i zaštićeni. Policija je najavila niz mjera za veću sigurnost djece, ali svatko od nas tome može i treba pridonijeti odgovornim ponašanjem na cestama.

Svim učenicima želim radostan početak školske godine te pozivam i djecu i odrasle da školu zajedno učine ugodnim i poticajnim mjestom za učenje i život.

 

Pravobraniteljica za djecu

Mila Jelavić