Izbornik

Pragma predstavila svoj školski kalendar za 2015./2016.

Pragma predstavila svoj školski kalendar za 2015./2016.

NASLOVNICAkalendaraUdruga Pragma predstavila je 11. rujna 2015., u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu, svoj školski kalendar, koji odabranim temama i prijedlogom školskih aktivnosti nastoji pridonijeti odgoju za ljudska prava i aktivno demokratsko građanstvo. Pragma već treću godinu za redom objavljuje kalendar za učenike osnovnih i srednjih škola, a ovogodišnji kalendar nosi simbolični naslov “Sanjam”, podsjećajući na davni san Martina Luthera Kinga.

Kalendar su predstavili autori Nedjeljko Marković i Jelena Mališa te recenzent doc. dr. sc. Igor Kanižaj, istaknuvši njegovu pedagošku namjenu i usmjerenost promoviranju ljudskih vrijednosti i plemenitih ljudskih osobina. Posebni gosti na promociji toga zanimljivog didaktičkog sredstva bili su učenici zagrebačke Škole za primalje i Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića.

U kalendaru se kroz školsku godinu 2015./2016. prate životi osoba koje su pridonijele hrvatskoj ili svjetskoj povijesti u područjima znanosti, obrazovanja, zaštite i promicanja ljudskih prava, humanitarnoga rada, književnosti, športa, obiteljskih i domoljubnih vrijednosti. Također su predložene aktivnosti koje nastavnici i učenici mogu birati prema zanimanju, raspoloživome vremenu i mogućnostima te dobi i zrelosti učenika. U pojedine se aktivnosti mogu uključiti i roditelji, stručnjaci, ali i ‘prijatelji’ škole, poput drugih ustanova ili udruga.

U autorskom timu kalendara je i Alma Rovis Brandić, a drugi recenzent, koji je također predložio da se kalendar koristi kao didaktički materijal u osnovnim i srednjim školama, bio  je prof. dr.  sc. Nino Žganec. Kalendar će biti dostavljen svim školama u Hrvatskoj.

Na predstavljanju ove publikacije bila je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.