HrvatskiEnglish
azanas


kalendar naslovna2017 IZLOŽBA

izlozba„POZNAJEM I POŠTUJEM DJEČJA PRAVA“

1.jpg

Djeca kažu

11.jpg

zastitanajboljeg

centar za sigurniji internet logo

ratifyOP3

Okrugli stol "Medijska pismenost za odgovorno društvo". Ispis E-mail
Četvrtak, 09. veljače 2017.

skupMedij.pismenost 2Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) i Agencija za elektroničke medije održali su 9. veljače 2017. u Zagrebu Okrugli stol "Medijska pismenost za odgovorno društvo". Skup je organiziran u povodu početka projekta "Djeca medija za aktivno građanstvo – treninzi medijske pismenosti", koji DKMK provodi u 2017. u 12 hrvatskih županija, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Svrha projekta je potaknuti djecu, roditelje, nastavnike i stručne suradnike da budu kritički osviješteni korisnici medija i aktivno traže informacije te pružiti savjete i primjere kako mogu iskoristiti prednosti informacijske tehnologije i medija.

Skup je vodila potpredsjednica DKMK-a Lana Ciboci, a izlaganja su održali glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Ivan Milanović Litre, član Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović, potpredsjednik DKMK-a i docent na Fakultetu političkih znanosti doc. dr. sc. Igor Kanižaj, profesor na Veleučilištu VERN Krešimir Mikić i predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak. O primjerima dobre prakse u razvoju medijske pismenosti u školi govorili su ravnatelj OŠ Većeslava Holjevca u Zagrebu Slaven Staklenac i nastavnica hrvatskog jezika iz iste škole Anita Kiš.
Na Okruglom stolu okupilo se 80 sudionika, među kojima su bili predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, HAKOM-a, Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport, Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i sport Grada Velika Gorica, pripadnici akademske zajednice, nevladinih organizacija i udruga, nastavnici, studenti i novinari te učenici. Neki od njih aktivno su se uključili u raspravu. Među njima su bili i učenici OŠ V. Holjevca, Ante Miličević, Brigita Mrkus i Paola Težulat, koji su govorili o svojem iskustvu učenja o medijskoj pismenosti u školi.
Skup je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.
Više o izlaganjima i raspravi pročitajte ovdje. (Foto: dkmk.hr)