HrvatskiEnglish
azanas


kalendar naslovna2017 IZLOŽBA

izlozba„POZNAJEM I POŠTUJEM DJEČJA PRAVA“

17.jpg

Djeca kažu

9.jpg

zastitanajboljeg

centar za sigurniji internet logo

ratifyOP3

U Osijeku održana rasprava "Biti transrodna osoba u Hrvatskoj" Ispis E-mail
Srijeda, 22. veljače 2017.

spoloviU povodu obilježavanja Tjedna psihologije, u suradnji Društva za psihološku pomoć "Sunce" iz Osijeka i udruge Trans Aid iz Zagreba, 22. veljače 2017. u Osijeku je održana panel rasprava "Biti transrodna osoba u Hrvatskoj". Rasprava je održana u sklopu projekta koji, uz potporu EU, provodi više udruga usmjerenih na zaštitu prava transrodnih osoba "Poštuj ljudska prava – gradi uključivo društvo".
Psihologinja Društva za psihološku pomoć Silvija Mihaljević održala je uvodno predavanje stručnjacima i zainteresiranoj javnosti o psihološkim aspektima prihvaćanja različitosti u društvu. Članice udruge Trans Aid, psihologinja Mateja Popov te Vanja Cipurković i Asmira Topal prezentirale su rad udruge i njezine individualne i grupne programe. Na skupu se raspravljalo i o brojnim pravnim, psihološkim i socijalnim problemima s kojima se suočavaju transrodne osobe kod nas te o situacijama u kojima doživljavaju diskriminaciju.
Istaknuto je kako u Hrvatskoj nedostaje stručnjaka svih profila koji bi se sustavno bavili pravima i potrebama transrodne populacije koji bi njima i članovima obitelji mogli pružiti profesionalnu pomoć i podršku.
Panel je pratila savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović te je tom prilikom istaknula višegodišnja nastojanja Ureda pravobraniteljice u poticanju tolerancije prema različitostima i zaštiti prava i interesa djece s rodnom disforijom te njezinim aktivnostima koje su se odvijale u suradnji s drugim institucijama i nevladinim sektorom.