HrvatskiEnglish
azanas


kalendar naslovna2017 IZLOŽBA

izlozba„POZNAJEM I POŠTUJEM DJEČJA PRAVA“

2.jpg

Djeca kažu

18.jpg

zastitanajboljeg

centar za sigurniji internet logo

ratifyOP3

Sastanak radi poboljšanja životnih uvjeta djece u romskim naseljima u Delnicama Ispis E-mail
Srijeda, 01. veljače 2017.

Kajtazi PZD 1 2 2017U sklopu redovitih aktivnosti Ureda pravobraniteljice za djecu te temeljem obraćanja pučke pravobraniteljice koja je posjetila romska naselja u Delnicama, posjetili smo tri romska naselja u Delnicama: Gusti Laz, Zapolje brodsko i Dedin. Naselja su prostorno dislocirana od grada, a životni uvjeti su krajnje neprimjereni. Romske obitelji žive u trošnim barakama i limenim kontejnerima, bez pitke vode, struje i grijanja. O svojim opažanjim i prikupljenim informacijama pravobraniteljica Ivana Milas Klarić obavijestila je Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH. Također je inicirala uži sastanak s ciljem pronalaska rješenja za osiguravanje barem minimalnih uvjeta stanovanja ovih romskih obitelji.

Sastanak usmjeren na iznalaženje i ubrzavanje rješenja  za ova romska naselja   održan je1. veljače 2017. u prostorijama Ureda pravobraniteljice za djecu. Uz pravobraniteljicu Ivanu Milas Klarić na sastanku su sudjelovali saborski zastupnik Veljko Kajtazi, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr. sc. Branko Sočanac, zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pravobraniteljice za djecu, Ester Radmilo te savjetnice pučke pravobraniteljice i pravobraniteljice za djecu i stručni suradnik saborskog zastupnika Kajtazija.

S obzirom na to da dugoročno rješenje ovoga probleme zahtijeva pomno planiranje i osiguravanje uvjeta za smještaj romskih obitelji, sudionici su se složili da je trenutačno potrebno usmjeriti se na kratkoročna rjšenja čiji će učinak na život romskih obitelji biti vidljiv u skorijoj budućnosti. Odlučeno ja da daljnju koordinaciju za rješavanje pitanja stambenog zbrinjavanja Roma u romskim naseljima u Brodu na Kupi (naselja Gusti Laz i Zapolje brodsko) i Delnicama (naselje Dedin) preuzima Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, uz podršku Ureda pučke pravobraniteljice. Također je dogovoreno da će se u veljači 2017. godine organizirati sastanak s ključnim dionicima za rješavanje ovoga pitanja - predstavnicima Vlade RH, ministarstava, Grada Delnica i Primorsko-goranske županije. Drugi korak u rješavanju problema bit će prioretna pozicija ove problematike na dnevnom redu budućeg Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome, koji će se uskoro formirati i koji će u okviru svojih mogućnosti pridonijeti rješavanju problema.