HrvatskiEnglish
azanas


kalendar naslovna2017 IZLOŽBA

izlozba„POZNAJEM I POŠTUJEM DJEČJA PRAVA“

1.jpg

Djeca kažu

5.jpg

zastitanajboljeg

centar za sigurniji internet logo

ratifyOP3

Saborski odbor za obitelj raspravljao o zaštiti djece bez pratnje Ispis E-mail
Četvrtak, 20. travnja 2017.

migrant boy 300x199Odbor Hrvatskoga sabora za obitelj, mlade i sport održao je 20. travnja tematsku raspravu o zaštiti djece stranih državljana bez pratnje roditelja. Kako je riječ o djeci koja putuju sama, potpuno nezaštićena, izložena različitim rizicima za svoj život, ugroženog i narušenog cjelokupnog integriteta, često oduzetog osobnog dostojanstva, prava na djetinjstvo i svih drugih prava koja pripadaju djetinjstvu i djetetu, na tematskoj sjednici raspravljalo se o mogućnostima unapređenja njihove zaštite u Hrvatskoj. Tematska sjednica organizirana je na inicijativu Centra za nestalu i zlostavljanu djecu koji, u suradnji s organizacijom Save the Children, provodi projekt "Djeca izbjeglice i migranti u Hrvatskoj" kako bi usmjerio pozornost na djecu bez pratnje, njihov najbolji interes i probleme s kojima se sustav susreće u ostvarivanju njihova prava na djetinjstvo.
Na tematskoj sjednici su, uz članove saborskoga odbora i predstavnike ministarstava u čijoj je nadležnosti je postupanje s djecom bez pratnje, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, UNICEF-a te pravobraniteljicu za djecu Ivanu Milas Klarić, sudjelovali i članovi Savjetodavnog odbora projekta. Prema informacijama iznesenim na sjednici, trenutačno je oko 30 djece bez pratnje zbrinuto u Republici Hrvatskoj, a smješteni su kod pružatelja socijalnih usluga za djecu bez roditelja ili za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Problemi s kojima se sustav susreće u njihovu zbrinjavanju su mnogobrojni, od procjene potreba, skrbničke zaštite, osiguranja prevoditelja, pružanja sigurnog i adekvatnog smještaja, psihosocijalne podrške, učenja hrvatskog jezika i uključivanja u obrazovni proces, do pristupa zdravstvenoj skrbi i zaštiti.
Problemi koji su uočeni i kroz projekt "Djeca izbjeglice i migranti u Hrvatskoj" potvrdili su kako je potrebno izraditi plan skrbi o djeci bez pratnje kojim bi se osigurala specijalizirana i cjelovita skrb za ovu iznimno ranjivu skupinu. Pravobraniteljica za djecu podržala je provođenje projekta, kao i preporuke koje su iz njega proizašle, naglasivši kako su one sukladne preporukama koje je pravobraniteljica uputila Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u siječnju ove godine, koje se odnose na osiguranje prihvata, organiziranje smještaja te osiguranje trajnijih rješenja za zbrinjavanje djece. U raspravi je istaknuto kako se doista provodi velik dio aktivnosti, organiziraju se edukacije u različitim institucijama, ali izostaje veća umreženost svih uključenih u rad s djecom bez pratnje što bi, procjenjuje se, i bez povećanja financijskih sredstava dalo znatno bolje rezultate.
Uz pravobraniteljicu za djecu na tematskoj sjednici prisustvovala je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović.