Beograd: “Djeca u pokretu u Jugoistočnoj Europi”

Beograd: “Djeca u pokretu u Jugoistočnoj Europi”

Beograd.Djeca u pokretuRegionalna konferencija pod nazivom “Djeca u pokretu u Jugoistočnoj Europi” održana je 5. prosinca 2013. u Beogradu, u organizaciji Save the Children International. Među ukupno 120 sudionika međunarodne konferencije bili su predstavnici pravobraniteljskih institucija te brojnih različitih tijela, službi i nevladinih organizacija zemalja Jugoistočne Europe, koji na bilo koji način skrbe ili bi mogli doći u kontakt s djecom u pokretu.

Nakon uvodnih riječi i pozdravnih govora o poziciji i statusu djece u pokretu u jugoistočnoj Europi, uslijedila su tematska izlaganja na zajedničkoj sjednici. Govorile su Maja Avramović, o situaciji u vezi s djecom u migracijama u Srbiji, Nada Uletilović, o stanju u Bosni i Hercegovini te Rajka Perović, o prilikama u Crnoj Gori. Njihova izlaganja predstavljaju dijelove istraživanja koje je organizirao Save the Children čiji će rezultati uskoro biti publicirani.

Zatim je uslijedio rad u dvije paralelne grupe. U jednoj od njih predstavljeni su hrvatski, norveški i talijanski model zaštite djece u pokretu, a također je predstavljen i lokalni mehanizam protiv trgovine djecom u Bosni i Hercegovini. U drugoj grupi održana su izlaganja o temi “Transnacionalni mehanizam suradnje na pružanju podrške djeci u pokretu”, u sklopu koje su predstavljena iskustva iz Slovenije, Srbije i Mađarske.

U tematskom dijelu konferencije pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske Mila Jelavić održala je izlaganje “Izjava ENOC-a i CRONSEE mreže o djeci u pokretu”. Kako su tematske konferencije obje ove mreže bile o istoj temi, na svakoj od njih doneseni su i zaključci koje pravobraniteljske institucije trebaju uputiti (ili su to već učinile) odgovornim institucijama i resorima u svojim državama. Pravobraniteljica je ukazala na važnost prihvaćanja i implementacije zajedničkih preporuka u svim državama kako bi zaštita djece bez pratnje ili djece u pokretu bila ujednačena u svim državama u kojima se djeca zateknu.