Brzina kao čimbenik rizika u cestovnom prometu

Brzina kao čimbenik rizika u cestovnom prometu

udruga_obitelji_stradalihU organizaciji Udruge obitelji osoba stradalih u prometu i Hrvatskog autokluba, 20. travnja 2011. u prostorijama HAK-a u Zagrebu održan je stručni skup “Brzina kao čimbenik rizika u cestovnom prometu”. U proteklih nekoliko godina najveći broj prometnih nesreća sa smrtno stradalima događa se upravo zbog nepropisne i neprilagođene brzine. Dodatni povod za skup je uključivanje Hrvatske u svjetsku kampanju koju je pokrenula Generalna skupština UN-a “Desetljeće aktivnosti za  sigurnost u cestovnom prometu za razdoblje 2011-2020.”.

Cilj kampanje je smanjiti stradavanje u prometu u svijetu za 50 posto u sljedećih deset godina. Broj smrtno stradalih u cestovnom prometu u svijetu približava se brojci od 1,3 milijuna godišnje te je veći razlog smrtnosti u zemljama u razvoju od malarije ili AIDS-a. Broj ozlijeđenih je oko 50 milijuna. Ukoliko se nešto ne promijeni, te bi brojke do 2030. godine mogle narasti do 2,4 milijuna poginulih svake godine na cestama u svijetu, od čega 10 posto djece – upozorio je u uvodnom izlaganju predsjednik Hrvatskog autokluba Ivo Bikić.

Prisutnima se obratio i Nebojša Čelica, predsjednik Udruge obitelji osoba stradalih u prometu koja je inicirala održavanje stručnog skupa. Uslijedila su izlaganja stručnjaka o rizičnim čimbenicima te mjerama za nadzor i ograničavanje brzine u cestovnom prometu u Hrvatskoj i zemljama EU, kao i o mogućnostima povećanja sigurnosti.

Skup je pratila savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar.