Desetljeće za sigurnost na cestama

Desetljeće za sigurnost na cestama

autobusU organizaciji Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, u suradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Zagrebu je 11. svibnja 2011. održana svečanost obilježavanja početka Desetljeća aktivnosti za sigurnost u cestovnom prometu za razdoblje 2011.-2020. godine. Tom prilikom izlaganje je održala i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Na skupu su izlagali predstavnici Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog crvenog križa, Hrvatskog autokluba, Udruge obitelji stradalih u prometu te Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Pravobraniteljica M. Jelavić izvijestila je o nastojanjima i aktivnostima svoga Ureda usmjerenim na povećanje sigurnosti djece u prometu. Izrazila je nadu da će aktivnosti u okviru Desetljeća aktivnosti za sigurnost u cestovnom prometu 2011.-2020. uključiti sve subjekte zadužene za sigurnost u cestovnome prometu radi zaštite djece kao najranjivije skupine sudionika u prometu.

Na stručnom skupu sudjelovali su i učenici Osnovne škole Ivana Gundulića u Zagrebu, koji su predstavili svoje likovne radove o temi sigurnosti djece u prometu.

Prometne nesreće jedan su od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje se da u svijetu godišnje u prometnim nesrećama smrtno strada 1,3 milijuna osoba. Budući da se velik broj prometnih nesreća može spriječiti, potrebno je ulagati najveće moguće napore u području prevencije. Stoga je Generalna skupština Ujedinjenih naroda, na svojoj 64. Sjednici, usvojila rezoluciju kojom proglašava Desetljeće aktivnosti za sigurnost u cestovnom prometu za razdoblje 2011.-2020. godine.