Djeca i odrasli – zvijezde humanitarne utrke “Mliječna staza”

Djeca i odrasli – zvijezde humanitarne utrke “Mliječna staza”

Više od 2300 odraslih i djece trčalo je u nedjelju, 8. rujna 2019., na UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza kako bi se prikupila sredstva za poboljšanje uvjeta za bebe i majke u svim rodilištima u Hrvatskoj. Kroz kotizacije trkača te donacije građana i tvrtki UNICEF je ove godine prikupio više od 700 tisuća kuna koje će biti usmjerene nabavci specijalizirane opreme za rodilišta i edukaciji zdravstvenih djelatnika.

Program humanitarne utrke, održane u Zagrebu na Trgu kralja Tomislava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba, otvorile su UNICEF-ove ambasadorice dobre volje Bojana Gregorić Vejzović i Mirna Medaković Stepinac te ambasadorica utrke Nevena Rendeli Vejzović. Sudionicima utrke i brojnim građanima koji su došli bodriti trkače zahvalila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Brojnoj okupljenoj djeci i roditeljima prije utrke obratila se i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Zahvalila je UNICEF-ovom uredu u Hrvatskoj na prepoznavanju važnosti poboljšanja uvjeta u svim rodilištima jer dobra skrb u okolini u kojoj se odvija porod izravno utječe na početak života svakog djeteta te štiti i majku i dijete od mogućih oboljenja i opterećenja u tom osjetljivome razdoblju kad im  je neophodna stručna podrška i briga.

– Rodilišta su izvori života i važno je stalno unaprjeđivati praksu i uvjete u njima – istaknula je pravobraniteljica te zahvalila djeci na sudjelovanju, a roditeljima na prepoznavanju važnosti ove akcije i na podršci koju su pružili djeci.  Poručila je i kako su sva djeca, već samim svojim sudjelovanjem u utrci i željom da pomognu drugoj djeci, postala prave “zvijezde” i pobjednici utrke Mliječna staza.  Najbrži su na kraju utrke dobili i nagrade te je pravobraniteljica sudjelovala i u podjeli medalja za djecu iz svih dobnih skupina.

Ovogodišnja, treća po redu Mliječna staza, dio je inicijative kojom će UNICEF-ov ured, u suradnji s Ministarstvom zdravstva, osigurati opremu koju su rodilišta prepoznala kao prioritetnu, kao što su bežični CTG uređaji koji mjere djetetov puls, a majci omogućuju kretanje, fototerapijske dekice za liječenje novorođenačke žutice dok je dijete uz majku te krevetići za bebe prilagođeni majkama koje su rodile carskim rezom.