Djeca iz Borova posjetila ured pravobraniteljice u Osijeku

Djeca iz Borova posjetila ured pravobraniteljice u Osijeku

 

Botrovo_1U sklopu aktivnosti obilježavanja Dječjeg tjedna, pravobraniteljica za djecu pozvala je u posjet u svoj ured u Osijeku učenike OŠ Borovo u Borovu. Djecu viših razreda ove škole, u pratnji ravnatelja i pedagoga, 6. listopada 2011. ugostili su savjetnici pravobraniteljice Sanja Vladović i Darko Laksar.

 

OŠ Borovo škola je u kojoj se cjelokupan nastavni program odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, po A modelu školovanja za djecu pripadnike nacionalnih manjina. Škola ima 310 učenika u 16 razrednih odjela i, kako je naveo ravnatelj, dobre uvjete rada. U razgovoru s djecom savjetnici pravobraniteljice doznali su kakve slobodne aktivnosti pohađaju, čime se bave u slobodno vrijeme, što planiraju nakon osnovne škole. Upoznali su ih s radom institucije pravobraniteljice za djecu i dječjim pravima te ih uputili  na mogućnost obraćanja uredu pravobraniteljice u slučaju kršenja bilo kojeg prava djece.

Posebno se raspravljalo o pravu djece na participaciju i donošenje odluka o stvarima koje ih se tiču. Djeca su navela da u školi svoje mišljenje mogu izraziti razredniku, pedagogu i ravnatelju, a postoji i sandučić povjerenja u koji se mogu ubaciti svi prijedlozi i primjedbe o radu škole. Vijeće učenika sastaje se nekoliko puta godišnje, a učenici smatraju da bi to tijelo trebalo imati veću važnost i snagu. Rekli su da u njihovoj školi nema problema u ponašanju učenika, ni nastavnika te da nema niti ozbiljnijeg vršnjačkog nasilja.

Djeca su navela da im se sviđa obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnosti kojoj pripadaju te da se jednako druže s djecom svih nacionalnosti u njihovoj školi i u sredini gdje žive. Smatraju da je to jedini pravi način, jer su sva djeca jednaka i da bi i roditelji i drugi odrasli trebali tako razmišljati.