Djeca iz Broda na Kupi posjetila riječki ured pravobraniteljice

Djeca iz Broda na Kupi posjetila riječki ured pravobraniteljice

Na poziv pravobraniteljice za djecu, a uz financijsku potporu UNICEF-ovog ureda u Hrvatskoj, učenici OŠ Frana Krste Frankopana iz Broda na Kupi posjetili su 2. listopada 2019. regionalni ured pravobraniteljice za djecu u Rijeci i trako obilježili predstojeći Dječji tjedan. Cilj posjeta bio je da se učenici još bolje upoznaju s pravima djece te ulogom i radom pravobraniteljice za djecu. Ujedno je to bila prilika i za posjet učenika još nekim institucijama i lokacijama u Rijeci.

U posjet riječkom uredu došlo je šesnaest učenika od prvog do osmog razreda iz Broda na Kupi, a s njima su bili i djelatnici škole Ana Mihelčić Šamec, Ivan Jakšinić i Mihaela Špoljarić. Primile su ih savjetnice pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar i Ana Albrecht Čekada, koje su im predstavile djelokrug i način rada pravobraniteljice za djecu i objasnile na koji način se mogu javiti pravobraniteljici ako je žele upozoriti na neki problem djece ili dati prijedlog za bolju zaštitu prava djece

Učenici su tom prilikom izvijestili i o tome koje su specifičnosti života u njihovom kraju, zatim o svojim aktivnostima u školi, a posebno o radu svoje školske zadruge. Naveli su kako u školi imaju priliku sudjelovati, primjerice, u likovnoj, plesnoj, dramsko-recitatorskoj ili keramičkoj radionici, zatim u eko školi, pjevačkom zboru, ali i u zabavnom klubu ili školskom domaćinstvu te mogu trenirati sportove.

S velikim ponosom govorili su o svojoj učeničkoj zadruzi u kojoj izrađuju ljekovite napitke, suvenire i nakit, a novcem od prodaje financiraju izlete i druge aktivnosti učenika. O posjetu su izvijestili i na svojoj školskoj mrežnoj stranici http://os-fkfrankopan-brodnakupi.skole.hr/?news_id=445#mod_news. (Foto: http://os-fkfrankopan-brodnakupi.skole.hr)