Djeca kao saborski zastupnici

Djeca kao saborski zastupnici

da sam ja zastupnik1 SmallU Hrvatskom saboru 4. listopada 2013. održana je Smotra učenika osnovnih škola pod nazivom “Da sam ja zastupnik/zastupnica u Hrvatskom saboru“. Smotra je održana u sklopu  eksperimentalne primjene Kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja, a susret je organizirala Služba za građane Hrvatskog sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Sudionici Smotre bili su 29 učenika iz osam  osnovnih škola, koji su pozvani da, kao “zastupnici Hrvatskog sabora” iznesu svoja mišljenja, predlažu zakone i rješavaju probleme hrvatskog društva.

 

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko poslušao je njihova izlaganja i obećao da će njihove prijedloge proslijediti sadašnjim saborskim zastupnicima. Na ovome skupu, uz djecu i njihove voditelje, bili su  bili su i neki saborski zastupnici, pomoćnica ministra obrazovanja Sabina Glasnovac, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović te pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Iz OŠ Lijepa naša – Tuhelj došli su učenici Anja Petrinec, Erik Hercigonja, Rene Javorić Ilić i Filip Stjepan Hanžek. Oni su podsjetili da je potrebno graditi dječja igrališta ne samo u gradovima već i u svakom selu, da svako mjesto mora imati ambulantu te prostor s računalima koja će moći koristiti sva djeca te su upozorili  na problem čišćenja okoliša i odlaganja smeća.  

Iz OŠ Mitnica u Vukovaru, došli su Jana Zadro,  Karlo Cvitković,  Ana Bardić i Nikolina Šibalić, koji su predložili izgradnju škole mira u Vukovaru u koju će djeca ići zajedno, manji broj djece u razredima, više parkova za djecu, zapošljavanje ljudi na poslovima očuvanja prirode i životinja, bolje planove za zapošljavanje, budući da su mnogi primorani tražiti posao u inozemstvu.

Iz OŠ “Ivan Goran Kovačić“ iz  Duge Rese došli su učeniciLana Skolan , Lana Zoretić, Laura Radočaj i David Trbuščić, koji su istaknuli kako bi željeli da svaka škola ima školsku kuhinju, ali  i da se zalažu općenito za bolje društvo, smanjenje nezaposlenosti, više bavljenja poljoprivredom, zaštitu okoliša osobito zaštitu rijeka i parkova prirode te očuvanje pitke vode.

Učenici OŠ Đuro Ester iz Koprivnice Dunja Međurečan, Dorian Tarle, Antonio Međurečan i Lana Varga podržali su slične zahtjeve te pozvali i na osobitu pažnju prema djeci s teškoćama u razvoju, na obnovu i opremanje starih škola i izgradnju novih. Podsjetili su i na važnost zdravstvenog odgoja i brige o spolnom zdravlju mladih.

Učenici OŠ Vežica iz Rijeke Lucija Momčilović,  Eni Jordano, Marta Rogić i Lucia Tisa Ćiković zaželji su više igre u školi, ali i gradnju zabavnih i tematskih parkova za djecu i obitelji, bolje školske izlete te turizam za mlade i školski turizam. Upozorili su i na nepotrebno bacanje hrane te da građane treba uputiti kako postupiti sa hranom kojoj je istekao rok.

Učenici III. OŠ Čakovec Iva Perčić, Hugo Mađarić, Miša Ovčar i Teuta Blažić predložili su osnivanje i financiranje udruga za bolesnu djecu, veće ulaganje u školstvo i prijenosna računala kao rješenje problema preteških školskih torbi.

Iz OŠ Zadar došli su Zara Bajlo i Lovre Župan koji su naglasili da bi kao zastupnici dolazili na sve sjednice i slušali glas naroda, a da bi im cilj bio osigurati svima bolje obrazovanje i posao.,

Iz zagrebačke OŠ Matije Gupca učenici Bruno De Zan, Luka Mađer i Borna Rokvić zalažući se za bolje obrazovanje i rad s darovitom djecom, ali i za povećanje mirovina kako bi bake i djedovi mogli dostojanstveno živjeti.

Na njihove prijedloge i pitanja odgovorio je predsjednik sabora Josip Leko, naglasivši da su vrlo jasno naznačili opće probleme u državi i svome gradu, i to ne samo one u školstvu i obrazovanju.  Mnoge obitelji teško žive, mnogi su roditelji bez posla i ne mogu djeci pružiti sve što bi bilo uobičajeno u boljim vremenima, rekao je ističući kako bi se sve teme koje su djeca navela svakako bi trebale naći i pred “velikim zastupnicima”.