Dječji radovi za sigurniji internet

Dječji radovi za sigurniji internet

Izlozba_AZOP_1Izložbom multimedijskih učeničkih radova o sigurnosti na internetu, otvorenom 25. svibnja 2012. u prostorijama Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), zaključena je ovogodišnja akcija “Sigurniji internet za djecu i mlade”, koja je započela u veljači. Izložba je predstavila 75 najboljih i još 219 istaknutih dječjih radova, čiji su autori oblikovali savjete za vršnjake o tome kako se snaći u neugodnim i opasnim situacijama na internetu. Učenici su pritom pokazali i zavidnu vještinu u korištenju računala i različitih programskih alata.

U zajedničkoj akciji Agencije za zaštitu osobnih podataka, udruge “Suradnici u učenju” i Microsofta Hrvatska izravno je sudjelovalo oko 5000 učenika u dobi od 8 do 18 godina, koji su izradili ukupno 564 rada. Kroz rad ih je vodilo 57 učitelja i nastavnika iz 48 osnovnih i devet srednjih škola. Pritom je nastalo obilje kvalitetnih obrazovnih materijala – priručnika za djecu, roditelje i učitelje, interaktivne igre, posteri, prezentacije i pripreme za nastavu, održana su brojna predavanja i radionice.

Lidija Kralj, voditeljica projekta udruge “Suradnici u učenju”, istaknula je da su učenici imali slobodu odabira multimedijskog sadržaja, što je rezultiralo time da su mogli pokazati svoje znanje o sigurnosti na internetu na najraznovrsnije načine: putem videozapisa, animacije, stripova, prezentacija i igara. Navedena udruga ove je godine za provođenje nacionalne kampanje za Dan sigurnijeg interneta dobila nagradu za najbolji projekt u konkurenciji 99 zemalja svijeta.

Ravnatelj AZOP-a Dubravko Bilić istaknuo je kako AZOP preko različitih projekata provodi jednu od svojih najvažnijih zadaća, a to je edukacija i informiranje djece i mladih o temama iz područja zaštite privatnosti prilikom korištenja interneta i društvenih mreža. Jedan od projekata izravno angažira djecu u širenju znanja o sigurnosti podataka pod nazivom “Mladi službenik za zaštitu osobnih podataka”, a uz krilaticu “Moraju li svi znati tko si?”.

Uime Ureda pravobraniteljice za djecu na izložbi je bila savjetnica pravobraniteljice Maja Flego.

Više informacija o zaštiti privatnosti i sigurnosti na internetu dostupno je na portalu http://ucitelji.hr, stranicama Agencije za zaštitu osobnih podataka http://www.azop.hr/ te na adresi http://www.saferinternet.org.