Državni susret MATP-a: Natjecanje hrabrih

Državni susret MATP-a: Natjecanje hrabrih

 

MATPU sportskoj dvorani Grada Kraljevice 18. svibnja 2012. održan je 2. državni susret MATP-a (Motor Activity Training Program), programa namijenjenog djeci i odraslima koji zbog ograničenja u razvoju vještina i funkcionalne sposobnosti ne mogu zadovoljiti precizna, univerzalna pravila Specijalne olimpijade. Susret je održan u organizaciji Centra za rehabilitaciju Fortica – Kraljevica, a pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih, Primorsko-goranske županije i Grada Kraljevice. Susretu je, uime Ureda pravobraniteljice za djecu nazočila Tanja Opačak, savjetnica pravobraniteljice za djecu.

 

Nastupilo je 16 ekipa, odnosno više od 150 korisnika iz ustanova i udruga s područja cijele Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Sportske discipline koje su zastupljene u ovom programu su zapravo formirani elementi pojedinih sportova, prilagođeni osobama s najtežim stupnjem motoričkih i senzoričkih oštećenja kako bi mogle aktivno sudjelovati u njima i radovati se osvojenim medaljama.

MATP_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organizirani su sportski poligoni s elementima sportova, na kojima su djeca, uz puno zalaganja, radosti i smijeha, prezentirala svoje vještine. Na početku natjecanja sudionik Jadranko Babajko je u ime svih natjecatelja položio prisegu riječima: „Dopustite mi pobijediti, ako ne mogu pobijediti, neka budem hrabar u pokušaju“. Ova slogan Specijalne olimpijade ističe ono što je važno za svakog natjecatelja – njegova osobna postignuća, i sam pokušaj znači pobjedu.

Iako su u ovom natjecanju svi pobjednici, posebno su ponosni bili učenici Škole za odgoj i obrazovanje iz Pule „ŠŠD Hobotnica“, koja se ove godine  po prvi put natjecala i osvojila ekipno zlato. Natjecatelje su vodili i bodrili ravnatelji, odgojitelji, nastavnici i roditelji, a s tribina je natjecanje pratila i skupina djece iz dječjeg vrtića iz Kraljevice.