Edukacija o zaštiti djece za članove Hrvatskog biatlonskog saveza

Na poziv Hrvatskog biatlonskog saveza (HBS) iz Zagreba, savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar sudjelovala je u edukaciji koju je HBS organizirao za svoje članove u Mrkoplju, 24. rujna 2022. godine.

U skladu s usvojenom Politikom zaštite i integriteta biatlonskog sporta, koja uključuje i posebnu zaštitu za djecu, HBS je započeo provedbu niza edukacija svojega članstva za postupanje u skladu s usvojenom politikom. Cilj edukacija jest osigurati pružanje sigurnog, podržavajućeg i zdravog okruženja svima koji se bave ovim sportom, a posebno djeci. S tim u vezi pokrenute su i dodatne edukacije za “službenike za zaštitu” u biatlonskim klubovima.

Na prvoj edukaciji, održanoj u Skijaškom domu u Mrkoplju 24. rujna 2022., sudjelovalo je dvadesetak trenera. Tom prilikom savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar sudionicima je predstavila ulogu, nadležnosti i rad pravobraniteljice za djecu, istaknuvši njezina stajališta o važnosti da sport djeci bude dostupan i da bavljenje sportom za djecu bude sigurno. Posebno ih je upoznala s nekim od problema koje je Ured uočio praćenjem pojedinačnih prijava povreda prava djece u sportu, kao i mogućnostima unapređivanja sustava njihove zaštite. Podsjetila je na aktivnosti Ministarstva turizma i sporta, koje je u srpnju ove godine predstavilo nacionalne Smjernice za provedbu učinkovite strategije za zaštitu djece u sportu, u okviru zajedničkog projekta Europske unije i Vijeća Europe “Child Safeguarding in Sport”.

Na edukaciji su bili prisutni članovi HBS-a, klubovi iz Mrkoplja, Brod Moravica, Orosavlja, Delnica i Skrada. Bila je to ujedno i prilika za razmjenu informacija o aktualnostima, izazovima i problemima u ovome sportu.