Ekološki rječnik u stripu

Ekološki rječnik u stripu
m_drzic_2U Dječjoj knjižnici Marina Držića u Zagrebu 22. prosinca 2009. predstavljen je “Ekološki rječnik u stripu bez riječi”, nastao kao rezultat radionica s djecom u OŠ Matije Gupca u Gornjoj Stubici, OŠ Rovišće, OŠ Tina Ujevića u Zagrebu i OŠ Oroslavje. U tri strip-kvadrata djeca su izrazila svoja kritička zapažanja o odnosu čovjeka prema prirodi, objašnjavajući pojmove kao što su baterija, civilizacija, deponij, drvo, kontejner, rafinerija, staklenik… i tako na sedamdesetak stranica ispričala priču koja upozorava.

Postavljajući ove dječje aktivnosti u kontekst dječjeg prava na izražavanje mišljenja, inicijator projekta Krešimir Bauer istaknuo je kako je pravo djeteta da razotkriva i upozorava baš onako kako to rade umjetnici. Posebno je istaknuo ekološku osviještenost djece koja su sudjelovala u radionicama te podsjetio da se neki učenici već u osnovnoj školi uključuju u aktivnosti važne za očuvanje prirode.

U “Ekološkom rječniku u stripu bez riječi” djeci su se svojim crtežima pridružili i odrasli afirmirani autori, među kojima su, uz K. Bauera, bili Irena Jukić-Pranjić, Fedor Kritovac, Boris Kuk i Ratko Petrić. Na predstavljanju Ekološkog rječnika bili su učenici zagrebačke Osnovne škole Tina Ujevića, koji su i sami sudjelovali u radionici eko-stripa te su ovom prilikom dobili svoje autorske primjerke.

Događaj je pratila savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.