ELSA: Mala škola ljudskih prava

ELSA: Mala škola ljudskih prava

informatika002U organizaciji hrvatskoga ogranka Europske udruge studenata prava ELSA (European Law Students’ Association), u Zagrebu je od 4. do 7. ožujka 2014. održana “Mala škola ljudskih prava”, koju ELSA redovito organizira svake godine. I ove godine njihova je gošća bila pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Tema ovogodišnje škole ljudskih prava bila je “Medijsko pravo: Zaštita ljudskih prava na internetu”.

 

Polaznici ove škole uglavnom su studenti prava, no ove su godine, zbog izbora teme, polaznici su bili i studenti komunikologije i novinarstva. Pravobraniteljica Mila Jelavić održala je izlaganje “Zaštita prava djece u medijima” za osamdesetak studenata. Govorila je o najčešćim načinima kršenja dječjih prava u medijima te o statistici, preporukama i postupanju njezinoga Ureda u takvim slučajevima. Izvijestila je i o medijskom zakonodavnom okviru, manjkavostima propisa koji reguliraju ovo područje, nedostatku sadržaja za djecu i važnosti sudjelovanja djece u pripremi i vrednovanju programa koji su im namijenjeni.

Studente je zanimalo kako djecu zaštititi od agresivnih crtanih filmova na televiziji i što se u tom smislu poduzima, kao i pitanje regulacije sadržaja teleteksta. Pravobraniteljica je iznijela i svoja stajališta i preporuke o medijskoj pismenosti te važnosti kontinuiranog i sustavnog educiranja djece o ovoj temi.