Čestitamo Svjetski dan učitelja – 5. listopada

Čestitamo Svjetski dan učitelja – 5. listopada

 

Dan_uciteljaPravobraniteljica za djecu Mila Jelavić čestita svim odgojiteljima, učiteljima i profesorima Svjetski dan učitelja 5. listopada, podržavajući napore koje ulažu u to kako bi svako dijete moglo ostvariti svoja prava.

Pored njihova doprinosa ostvarivanju prava djece na kvalitetno obrazovanje, vrlo je važna uloga učitelja u procesu poučavanja djece o njihovim pravima i širenju prostora i mogućnosti za ostvarivanje tih prava u odgojno-obrazovnim ustanovama, lokalnoj zajednici i društvu.

UNESCO je 1994. godine  proglasio 5. listopada Svjetskim danom učitelja u spomen na taj dan 1966., kad je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Svjetski dan učitelja  prigodno se obilježava i u Hrvatskoj, kako bi se pokazalo da se rad učitelja cijeni zbog njegove osobite važnosti za razvoj društva.

Ovogodišnja UNESCO-va poruka uz Svjetski dan učitelja glasi “Oporavak započinje s učiteljima”. U poruci se naglašava da je nezamjenjiv doprinos učitelja izlasku iz krize i to ne samo ekonomske, stoga je iznimno važno ulagati u obrazovanje i trajno usavršavanje učitelja.