Četrdeset godina emisije „Zašto tako“

Četrdeset godina emisije „Zašto tako“

VisnjaBiti 40 g web malaJavnim snimanjem radijske emisije „Zašto tako“ 27. travnja 2016., u studiju „Zvonimir Bajsić“ na Hrvatskoj radioteleviziji, svečano je proslavljen nesvakidašnji jubilej – 40 godina emisije koju je osmislila i uspješno realizirala svih ovih godina urednica, autorica i voditeljica Višnja Biti. Emisija koja je od samog početka davala glas djeci i omogućila im da iznose svoja mišljenja potvrdila se tijekom godina kao snažni promotor prava djece.

Emisija se u početku emitirala u sklopu dječjeg, a kasnije obrazovnog programa, bila je namijenjena i djeci i odraslima, otvarala je brojna pitanja o odgoju i obrazovanju, zdravlju, socijalnoj skrbi, o djeci s teškoćama u razvoju, djeci i mladima s različitim životnim problemima te o njihovim roditeljima. Višnja Biti pronalazila je sugovornike u cijeloj Hrvatskoj, u velikim i malim mjestima, obraćala se djeci i mladima pozivajući ih da slobodno iznose i argumentiraju svoja mišljenja, nije bježala ni od teških i osjetljivih tema poput zlostavljanja i ovisnosti, pozivala je brojne stručnjake čije je znanje i iskustvo moglo pomoći u razumijevanju i rješavanju problema odrastanja i drugih životnih teškoća.
Najčešće teme kojima se bavila su problemi u školi, odnos učenika i nastavnika, problemi učenja, izvannastavne aktivnosti, medijski odgoj, zdravstveni odgoj, građanski odgoj, slobodno vrijeme djece i mladih te odnos djece i roditelja. U nebrojenim prilikama otvarala je prostor za zaštitu djece i unapređivanje dječjih prava te je posve zasluženo 2014. godine dobila Nagradu za životno djelo u promicanju prava djeteta, koju dodjeljuje Ministarstvo socijalne politike i mladih. Dobitnica je i uglednih nagrada Hrvatskog novinarskog društva. Autorica je ne samo uspješnih radijskih već i televizijskih emisija te nekoliko dokumentarnih filmova, a objavila je i tri knjige. Na proslavi vrijednoga jubileja prikazani su i dijelovi nekoliko njezinih tv-emisija kao dojmljiva ilustracija njezina rada.
„Kao novinarka koja cijeli život razgovara s djecom i mladima zadovoljna sam što sam i osobno pridonijela da su se teme koje su bile na margini pomakle prema središtu pozornosti. Iako emisiju Zašto tako radim već četrdesetu godinu, još se svaki tjedan radujem svakomu novom uratku“, istaknula je Višnja Biti.

VisnjaBiti 40 godina Zasto tako webNa prigodnome javnom snimanju 1708. obljetničarske emisije „Zašto tako“ među brojnim gostima bili su predstavnici osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, dječjih bolnica te brojnih udruga za djecu, mlade i obitelj s kojima je autorica emisije tijekom niza godina surađivala, te su se u ovoj prilici prisjetili te suradnje. Među gostima je bila i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, koja je istaknula profesionalnost novinarke Višnje Biti, ali i njezinu toplinu u komunikaciji te dosljedno uključivanje djece u obradi tema kojima se bavila, pristupajući im s povjerenjem i uvažavanjem.
O vlastitoj uspješnoj suradnji s autoricom emisije „Zašto tako“ govorili su i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan Flander, istaknuti stručnjak za liječenje ovisnosti dr. Slavko Sakoman, Đurđica Ivković iz UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku, predsjednica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić Škarica, profesorica s Fakulteta političkih znanosti dr. Viktorija Car i mnogi drugi.
Voditelj Studija kreativnih ideja Gunja, profesor Josip Krunić koji je mnoge osnovnoškolce iz Gunje učio prvim koracima u svijetu medija, sa svojim je učenicima snimio video-čestitku za 40. rođendan proslavljene radijske emisije koja je također prikazana na proslavi. Tim su uratkom podsjetili i na doprinos Višnje Biti razvoju medijske kulture djece i mladih, budući da je ona kroz svoje emisije često pružala podršku dječjem medijskom stvaralaštvu, a pridonosila mu je i vodeći radionice za učitelje o snimanju radijskih reportaža.
Priznanje i podršku izrazili su joj i njezini suradnici i kolege s Hrvatske radiotelevizije s kojima je radila proteklih godina. Emisija „Zašto tako“ mijenjala se, razvijala i rasla, iz nje su proizašle i druge zanimljive emisije poput „Savjetovališta“. No jedno je sigurno: Višnja Biti i dalje će nastaviti postavljati pitanje „Zašto tako“, stvarajući emisiju u kojoj poziva i djecu i odrasle da s jednakom upornošću tragaju za odgovorima na važna životna pitanja.
Iz Ureda pravobraniteljice za djecu ovoj su svečanoj prigodi, uz pravobraniteljicu Ivanu Milas Klarić, nazočile i njezina zamjenica Maja Gabelica Šupljika i savjetnica Maja Flego.