Četvrti susret Mreže škola bez nasilja

Četvrti susret Mreže škola bez nasilja

StopnasiljuU organizaciji Unicefovog ureda za Hrvatsku 11. i 12. studenoga 2010. u Zagrebu je održan  Četvrti susret Mreže škola bez nasilja – foruma osnovanog u studenome 2007. Mrežu čine škole koje aktivno i uspješno provode program “Za sigurno i poticajno okruženje u školama”, usmjeren smanjivanju vršnjačkoga nasilja. Mreža okuplja više od 10.000 učitelja i 150.000 djece iz cijele Hrvatske, a na ovom susretu bilo je više od 400 sudionika.

Zajednički cilj Mreže škola bez nasilja je kroz vlastita iskustva i nove sadržaje unaprijediti program i održati postignutu razinu prevencije nasilja. Skup je uz predstavnike Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa pozdravila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Pravobraniteljica za djecu čestitala je djeci, djelatnicima škola, mentorima, roditeljima i lokalnoj zajednici na uloženoj energiji u prevenciji nasilja kao i na ostvarenom prestižnom statusu Škole bez nasilja. Ujedno je istakla želju da se program proširi i na druge škole u Hrvatskoj kako bi svoj djeci jednako bilo osigurano pravo na zaštitu od svakog oblika nasilja. Savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Pezo na skupu je održala predavanje “Pravo djeteta na zaštitu od svakog oblika nasilja”.

Svoja iskustva u provođenju programa prevencije nasilja među djecom iznijeli su i sudionici iz Srbije i Bugarske, koji su preuzeli program prevencije nasilja iz Hrvatske nakon evaluacija koje su dokazale njegovu učinkovitost.