Eurochildov online sastanak

Eurochildov online sastanak

Eurochild je 23. ožujka 2021. organizirao online sastanak sa zainteresiranim članovima svoje mreže kako bi imali priliku podijeliti informacije o svojim potrebama i iskustvima rada s djecom u području dječje participacije u novom digitalnom kontekstu uzrokovanom pandemijom. Eurochild predstavlja mrežu organizacija i pojedinacae  koji rade s djecom i za djecu u Europi.

Na sastanku je sudjelovalo više od 20 članova mreže koji provode različite participativne aktivnosti s djecom iz različitih sredina. Na sastanku su razmotrili utjecaj pandemije na provođenje aktivnosti s djecom, primjere dobre prakse, iskustva i izazove u radu s djecom.

Zaključak je ovog sastanka da je pandemija utjecala na odrasle koji rade s djecom, kao i na djecu. Posebno se raspravljalo o dobrobiti djece, sigurnosnim aspektima rada s njima na daljinu te načinima da se taj rad učini što bližim djeci, prilagođen njihovim potrebama, a da ostane zanimljiv i poticajan. Uključivanje djece iz različitih sredina i ranjivih skupina djece, zajedno s tehničkim problemima, pokazalo se kao zajednički izazov.

U rad sastanka uključile su se savjetnice pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić i Danijela Žagar, koje su predstavile aktivnosti i izazove Ureda pravobraniteljice za djecu u prethodnom jednogodišnjem razdoblju u provođenju participativnih aktivnosti s djecom, naročito sa članovima Meže mladih savjetnika (MMS). Iako su neposredni susreti i razgovori s djecom, koji se odvijaju u Maloj kući dječjih prava pri zagrebačkom uredu pravobraniteljice te njezinim u uredima u Osijeku, Rijeci i Splitu ili u školama, domovima i drugim ustanovama u kojima djeca borave, neizostavni dio rada pravobraniteljice, epidemija Covida-19 to je privremeno onemogućila. Zato smo se morali preorijentirati pretežno na online komunikaciju s djecom.

Osim online susreta s članovima Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) i drugi sastanci i konzultacije s djecom iz škola i drugih ustanova te organizacija koje okupljaju djecu i mlade održani su online. Iako to ne može nadomjestiti dinamiku susreta uživo, takvi su se susreti pokazali uspješnima. Već u dosadašnjih desetak susreta dobili smo brojne zanimljive dječje prijedloge i ideje za daljnje unapređivanje dječjih prava.