Europski mjesec zaštite prava djece čiji su roditelji u zatvoru

Europski mjesec zaštite prava djece čiji su roditelji u zatvoru

S prvim danom mjeseca lipnja započela je paneuropska kampanja za zaštitu prava djece čiji su roditelji u zatvoru. Već niz godina ta se kampanja provodi svakoga lipnja  pod geslom “Zločin nije moj, ali kazna ipak jest!” (Not My Crime, Still My Sentence), na poticaj europske mreže COPE – Children of prisoners Europe.

I ovogodišnja kampanja obilježena je pandemijom Covida-19, odnosno njezinim utjecajem na ostvarivanje prava djece na očuvanje obiteljskih veza i osjećaja privrženosti roditelju koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne. Kako navodi COPE, ukupno oko 2,1 milijun djece u Europi suočeno je s takvim izazovom, a mnoga od njih gotovo godinu dana nisu mogla zagrliti svojega tatu ili mamu, budući da su zbog pandemije bili zabranjeni posjeti zatvorima. To je dodatno otežalo situaciju za djecu, pogotovo u onim sredinama u kojima se ni prije nije u dovoljnoj mjeri prepoznalo važnost potreba djeteta čiji je roditelj u zatvoru. Radi nužne zaštite zdravlja i opasnosti od širenja zaraze, privremeno su u drugi plan bile stavljene temeljne potrebe djeteta za boravkom uz roditelje i bliskim dodirom s njima, a taj aspekt potreba i prava ipak se ne može ostvariti samo putem videopoziva i razmjenom snimki.

Budući da su se odnedavno diljem Europe kaznene ustanove ponovno počele “otvarati” i za posjete djece roditeljima u zatvoru, COPE će nastojati tim povodom dati više prilika djeci da govore o tome kako su proživljavala iskustva dugotrajne odvojenosti od roditelja. Zato je pokrenuta platforma putem koje će u COPE, sa svojim članicama u 15 europskih zemalja (među kojima je i Hrvatska), prikupljati razmišljanja, poruke i želje djece u dobi od 10 do17 godina. Ponuđena pitanja odnose se na njihove osjećaje, promjene koje je pandemija donijela u njihov život i kontakte s roditeljem u zatvoru, a djecu se poziva i da navedu primjere dobre prakse koje je zatvor ponudio kako bi održao kontakte zatvorenika s djecom, kao i da predlože kakve bi kontakte željela ubuduće.

Kako navode u COPE-u, cilj je ovogodišnje kampanje Not My Crime stvoriti kaleidoskop vizija i nada djece čiji su roditelji u zatvoru, koji bi mogao poslužiti kao putokaz za djelovanje i u postpandemijskom razdoblju. Dječja razmišljanja i poruke COPE će objediniti u jedinstvenu „listu prava djece“ te ih uputiti donositeljima odluka i politika koje se odnose na kaznene ustanove. To bi trebao biti temelj za izradu budućih propisa koji će biti znatno osjetljiviji za potrebe djece čiji su roditelji u zatvoru, te obuhvatiti i cjelovitiju brigu o njihovoj dobrobiti.

Više o načinu na koji se zainteresirani mogu uključiti u ovu kampanju pročitajte na službenoj stranici COPE-ove kampanje.

Ured pravobraniteljice za djecu dugogodišnji je član COPE-a te redovito sudjeluje u njegovim aktivnostima i podržava lipanjsku paneuropsku kampanju zaštite prava djece čiji su roditelji u zatvoru.