Globalna inicijativa za odgoj bez nasilja

Globalna inicijativa za odgoj bez nasilja

Organizacija Globalno partnerstvo za okončanje nasilja nad djecom (Global Partnership to End Violence Against Children) pojačala je svoj angažman tijekom mjeseca travnja pozivajući na popuno ukidanje tjelesnog kažnjavanja djece, u sklopu globalne kampanje Together to #ENDviolence global campaign i Međunarodnog dana odgoja bez batina (International Day to End Corporal Punishment of Children) koji se obilježava 30. travnja.

Najavljuje se održavanje dviju konferencija na visokoj razini, koje će se usredotočiti na ukidanje tjelesnog kažnjavanja. Prva konferencija 30. travnja osvrnut će se na napredak i kašnjenje u globalnom pokretu za zabranu tjelesnog kažnjavanja djece, a druga, koja će se održati 4. lipnja, prikazat će kako se zabrana tjelesnog kažnjavanja može primijeniti u praksi, s međunarodnim primjerima vođenja i provedbe. Izlagači će biti mladi, vlade, stručnjaci za ljudska prava, pravni i akademski stručnjaci te stručnjaci iz cijelog svijeta. Na konferencijama će biti predstavljeno novo izvješće i nove smjernice.

Globalno partnerstvo za okončanje nasilja nad djecom, kao dio ove kampanje, poziva svoje partnere – vlade, organizacije i pojedince – da podrže izjavu za ubrzanje akcije za zabranu i potpuno dokidanje svakog tjelesnog kažnjavanja djece. Više informacija o ovoj kampanji i podršci najavljenoj izjavi dostupno je na poveznici: https://endcorporalpunishment.org/endcorporalpunishment-events-and-call-to-action/.

Podršku međunarodnoj kampanji dala je i pravobraniteljica za  djecu Helenca Pirnat Dragičević  (https://www.end-violence.org/articles/endcorporalpunishment-by-2030), uz poruku:

I jedan jedini udarac roditelja može duboko pogoditi dijete i ostaviti dugoročne posljedice te obilježiti njegovo odrastanje. To obvezuje na traganje za što učinkovitijim mjerama zaštite djece. Društvo koje želi poticati nenasilne metode odgoja u obitelji mora omogućiti roditeljima da se o njima informiraju i kroz sustav odgoja i obrazovanja i putem široko dostupnih savjetovališta i putem medija, to je odgovornost svih nas.