Hrvatski model samostalnog pravobranitelja za djecu predstavljen u Palestini

Hrvatski model samostalnog pravobranitelja za djecu predstavljen u Palestini

Palestina_2011_Maja_170Zamjenica pravobraniteljice za djecu mr. sc. Maja Gabelica Šupljika boravila je od 27. studenoga do 2. prosinca 2011. u Palestini, kao gošća organizacije Save the Children UK. Ondje su ona i zamjenik Pravobranitelja ljudskih prava Slovenije zadužen za djecu i socijalna pitanja Tone Dolčič, predstavili modele pravobraniteljstava za djecu Hrvatske i Slovenije.

Inicijativa za sudjelovanje predstavnika pravobraniteljstava za djecu iz Hrvatske i Slovenije došla je od  međunarodne organizacije Save the Children Norway sa sjedištem u Sarajevu i njezinog direktora Ahmeda Pjana. Ovaj studijski i savjetodavni posjet organiziran je, kako je rečeno, zbog  preporuke UN-ovog Odbora za prava djeteta o osnivanju  pravobranitelja za djecu, na temelju izvješća o pravima djece u Palestini  (The Palestinian National Authority Report on the Implementation of the Convention on the Rights of the Child in the Occupied Palestinian Territory).

U četiri dana intenzivnog rada M. Gabelica Šupljika i T. Dolčić predstavili su model pravobraniteljstva za djecu:  hrvatskog samostalnog i specijaliziranog Pravobranitelja i slovenskog – integriranog u instituciju općeg Pravobranitelja ljudskih prava te su se susreli s predstavnicima različitih institucija i organizacija uključenih u zaštitu i promicanje prava djece.

Ustrojstvo pravobranitelja za djecu i način rada prikazali su pred tridesetak djelatnika institucije pravobranitelja ljudskih prava Palestine (Indipendant commisionar of human rights – ICHR) i odgovarali na njihova brojna pitanja. Potom su na posebnom sastanku s pravobraniteljem i izvršnom direktoricom ICHR-a raspravljali o različitim mogućnostima i ostvarivosti predstavljenih modela. Predstavili su se i djelatnicima ureda Save the Children UK i Save the Children Sweden u Ramali te uredima UNICEF-a i Save the Children UK u Jeruzalemu. Susreli su se i s predstavnicima nacionalne  nevladine organizacije Al-Haq, kao i predstavnicima međunarodne organizacija Defense for Children International – Palestine Section.  U Odgojnom centru u Ramali sastali su se s ministricom socijalne skrbi te s njom razgovarali o službi za djecu unutar Ministarstva socijalne skrbi, o problemu dječjeg rada, o suradnji ministarstva s nevladinim organizacijama i privatnim sektorom u zaštiti prava djece i sličnim pitanjima.

U palestinskom parlamentu sastali su se s tri zastupnice koje su pokazale veliko zanimanje za hrvatski i slovenski model pravobraniteljstva za djecu, ali i niz tema vezanih uz različita područja kršenja prava djece i djelovanje pravobranitelja. Teme razgovora bile su: djeca i siromaštvo, izloženost otrovnim plinovima  i zagađenosti zraka, bolesna i djeca stradala u nesrećama, djeca u zatvorima, dječji rad,  itd.

Posjetili su dvije škole u Jeruzalemu (zona C) gdje su prisustvovali radionicama muzikoterapije s djecom (u dobi od osam i devet godina). U obje škole su razgovarali s ravnateljima te čuli o multipliciranju čimbenika koji negativno djeluju na djecu, a tiču se specifične političke i društvene situacija. Doznali su o teškoćama djece pri prolazu „graničnih točaka“ ( na kojima su izložena čekanju i pregledima, a djeca starija od 16 godina moraju imati propusnice, neka djeca pokazuju i strah od vojske itd.) te zbog svega toga ponekad trebaju psihološku podršku i pomoć, koju uglavnom nude civilne udruge.

Sa zaključnog sumarnog sastanka s izvršnim timom palestinskog pravobranitelja ljudskih prava (ICHR), na kojem su bile i predstavnice UNICEF-a, proizišlo je sedam zanimljivih kriterija na koja treba odgovoriti u Palestini, u odnosu na ideju o djelovanju dječjeg pravobranitelja. To su: prioritetnost, održivost i dugoročna vizija, specijalizacija, sposobnosti i kapaciteti, sredstva, uloga drugih institucija i odnos s drugim tijelima te politička volja.

Iako postoji interes za osnivanjem posebnog/specijaliziranog pravobranitelja za djecu, zasad nema zakonodavne podloge za to, a društveni i politički kontekst vrlo je složen. U zaključnom razgovoru, Tone Dolčič naglasio je važnost zakonodavnog okvira, a Maja Gabelica Šupljika pozdravila je spremnost palestinskog pravobraniteljstva i ostalih uključenih dionika da sveobuhvatno i holistički sagledaju različite modele pravobranitelja za djecu te da temeljito propitaju njihove prednosti i ograničenja, kao i ostvarivost i održivost u konkretnim složenim uvjetima.