Izlaganje za roditelje u DV Delfin u Rijeci o zaštiti djece u prometu

Izlaganje za roditelje u DV Delfin u Rijeci o zaštiti djece u prometu

Na poziv koordinatorica za prometnu preventivu i odgajateljica u Dječjem vrtiću Delfin  (Podcentar Delfin Dječjeg vrtića More) Irene Vitaz i Mirjam Kukuljan, savjetnica pravobraniteljica za djecu Danijela Žagar 15. svibnja 2019. posjetila je ovu predškolsku ustanovu i održala izlaganje o zaštiti i sigurnosti djece u prometu. U Dječjem vrtiću Delfin, u četiri mješovite odgojne skupine svakodnevno boravi ukupno 71 dijete, a s njima radi ukupno osmero odgojitelja.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu D. Žagar, na roditeljskom sastanku za roditelje djece iz dviju odgojnih skupina, govorila je o zaštiti djece u cestovnom prometu i odgovornosti odraslih u prometnoj sigurnosti djece. Tom prilikom predstavila je Ured pravobraniteljice za djecu, aktivnosti i preporuke u domeni prometne sigurnost djece, statističke podatke o stradavanju djece u svojstvu pješaka, putnika i vozača, odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Obiteljskog zakona te ulogu roditelja i obitelji kao subjekta u zaštiti djece, koji ujedno može svojim ponašanjem ili propustima predstavljati i izvor mogućeg rizika.

Posebno je pozvala roditelje na odgovornost u razvijanju prometne kulture i poštovanja prometnih propisa u vožnji te na brigu o djeci za vrijeme vožnje u osobnim automobilima i upravljanju biciklima. Upozorila je kako je, prema podacima MUP-a, tijekom 2018. u prometnim je nesrećama u Hrvatskoj poginulo sedmero djece (dvoje u svojstvu vozača bicikla, petero u svojstvu putnika), a općenito je najviše djece stradalo u prometu u svojstvu putnika i pješaka.