Javno snimanje emisije “Zašto tako” u Učeničkom domu Podmurvice u Rijeci

Javno snimanje emisije “Zašto tako” u Učeničkom domu Podmurvice u Rijeci

U Učeničkom domu Podmurvice u Rijeci 17. travnja 2018. godine održano je javno snimanje 1800. izdanja dokumentarne emisije Prvoga programa Hrvatskoga radija “Zašto tako”, koja već 42 godine govori o mladima i problemima njihova odgoja, obrazovanja i odrastanja. Tu dugovječnu, popularnu radijsku emisiju osmislila je i pokrenula te ju i dalje uspješno vodi, autorica i urednica Višnja Biti. U mnogim svojim emisijama ona “odvodi” svoje slušatelje u različite ambijente u kojima se odvija život djece: u osnovne i srednje škole, dječje i učeničke domove, dječje bolnice,  u male škole u udaljenim planinskim predjelima i na otocima, na smotre dječjega stvaralaštva, ali i na mjesta gdje se raspravlja o važnim temama koje zaokupljaju djecu i mlade, kao i do vrhunskih stručnjaka koji se bave zaštitom djece ili znanstvenim istraživanjima o djeci i dječjem razvoju.

Tema je jubilarne 1800. emisije bila život mladih u srednjoškolskim učeničkim domovima, a javno snimanje odvijalo se u više puta nagrađivanome vrtu Učeničkoga doma Podmurvice. U toj svečanoj prigodi na snimanje su bili pozvani i mnogi gosti među kojima je, kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu, bila savjetnica pravobraniteljice Ana Albrecht Čekada.

U emisiji su sudjelovali učenici, odgajatelji, ravnateljica doma Ljiljana Kencel, a u goste im je došla i predsjednica Udruge ravnatelja učeničkih domova Hrvatske Ljubica Banović. U razgovoru s Višnjom Biti učenici su izražavali zadovoljstvo životom u domu na Podmurvicama, kao i brigom odgajatelja i ravnateljice o njihovim potrebama. Istaknuli su i da su posebno ponosni na multisenzorički vrt doma, prvi takav u Hrvatskoj, koji za njih ima i terapijsko djelovanje, kao njihova “zelena oaza mira”.

Emitiranje jubilarnog izdanja emisije “Zašto tako”predviđeno je za ponedjeljak, 23. travnja.

Nakon snimanja gosti su razgledali vrt i unutrašnjost doma koji je lijepo uređen i održavan, s vedrim bojama interijera te ukrašen radovima učenika. Dojam je da u Učeničkom domu Podmurvice u Rijeci vlada zadovoljstvo, sloga i suradnja te da su učenici zadovoljni odraslima, a odrasli učenicima, kao i da u svome radu mogu računati na pouzdanu podršku i financijsku potporu osnivača doma Primorsko-goranske županije.