Karlovac: Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih

Karlovac: Europski seminar o filmskom stvaralaštvu mladih

Karlovac20130913 12U prostoru Gradske knjižnice za mlade u Karlovcu,12. rujna 2013. održan je okrugli stol u sklopu Europskog seminara o filmskom stvaralaštvu mladih. Seminar je od 9. do 12. rujna u ovome gradu okupio predstavnike petnaest europskih filmskih festivala koji prikazuju filmove čiji su autori djeca i mladi, zatim medijske pedagoge i predstavnike filmskih udruga mladih iz Belgije, Danske, Turske, Grčke, Mađarske, Austrije, Srbije, Slovenije, Hrvatske i drugih zemalja.

 

Domaćini Europskog seminara ove godine su karlovačka Filmska revija mladeži i Four River Film Festival, koji su proteklih godina postali važno središte promocije srednjoškolskog filma u Hrvatskoj, ali i u međunarodnim razmjerima. Stoga je na početku skupa sudionike pozdravila Marija Ratković Vidaković, koordinatorica revije i festivala.

Moderator okruglog stola bio je Boško Picula, a u raspravi su sudjelovale umjetnička ravnateljica Festivala o pravima djece u organizaciji UNICEF-a Hrvatska Tatjana Aćimović, tajnica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić Škarica, Irena Šegović Čulig kao predstavnica grada Karlovca, zatim urednica na HRT-u Renata Labaš, voditeljica Izdavačke djelatnosti u Hrvatskom filmskom savezu Diana Nenadić te savjetnica Pravobraniteljice za djecu Maja Flego. Jedan od tema u raspravi bila je i povezanost dječjeg filmskog stvaralaštva s pravom na slobodno izražavanje i pravom na sudjelovanje te općenito s jačanjem participativnih prava djece, u skladu s Konvencijom o pravima djeteta.

U drugom dijelu okruglog stola predstavljeni su zaključci radnih grupa koje su tijekom seminara raspravljale o pet ključnih pitanja: Kako poboljšati suradnju među filmskim festivalima posvećenim filmovima djece i mladih? Kako programe tih festivala koristiti u nastavi medijske kulture? Kako festival filmskog stvaralaštva mladih učiniti privlačnim za sponzore? Koji je doprinos festivala lokalnoj zajednici? I na kraju – koja je dodana vrijednost tih festivala kroz dodatne programe za sudionike.

Izlažući odgovore na ova pitanja svi sudionici isticali su važnost međusobnog povezivanja i suradnje, što je rezultiralo inicijativom za osnivanje Europske filmske mreže mladih, čiji bi zadatak bila koordinacija aktivnosti i jačanje uzajamne suradnje u daljnjem poticanju filmskog stvaralaštva djece i mladih.