Komentar u povodu otkazivanja učeničkih natjecanja

Komentar u povodu otkazivanja učeničkih natjecanja

U povodu Odluke Agencije za odgoj i obrazovanje o otkazivanju provedbe Natjecanja i smotri učenika u 2019./2020. školskoj godini, zbog pandemije Covida-19, javljaju nam se roditelji učenika, ali i mentori koji ističu nezadovoljstvo takvom odlukom. Ističu da su se učenici mjesecima pripremali za natjecanja i uložili u to mnogo truda. Također navode da su u 13 grupa predmeta (od ukupno 30) već održana županijska natjecanja na kojima su se učenici plasirali za državno natjecanje te su očekivali da će i na toj razini moći pokazati ostvarena postignuća.

Potaknuti pritužbama roditelja i mentora učenika obratili smo se Agenciji za odgoj i obrazovanje sa zamolbom da se razmotre navodi roditelja te predložili da se svakako razmotre sve dodatne mogućnosti organizacije ili eventualne odgode natjecanja. Također smo predložili da se ispita interes djece i njihovih mentora u vezi s natjecanjima te da se u skladu s time donese odluka u najboljem interesu djece sudionika natjecanja, koja će biti i odgovarajuće obrazložena.

Razumijemo i cijenimo zabrinutost Agencije za odgoj i obrazovanje za zdravlje i sigurnost djece, mentora i ostalih sudionika u organizaciji, koja je navedena kao glavni razlog za otkazivanje natjecanja. Međutim, s obzirom na to da su za veliki broj učenika natjecanja iznimno važna mogućnost za učenje i napredovanje u određenim nastavnim predmetima i područjima, te su i važan element samorealizacije djece i mladih, kao i na to da su na temelju uspjeha u natjecanjima ostvarivali dodatne bodove važne za upis u željeni obrazovni program, mnogi učenici s pravom bi se mogli osjećati zakinutima zbog ovakve odluke.

Primjerice, neodržavanje natjecanja može se negativno odraziti i na motivaciju učenika za učenje i napredovanje te razvoj njihovih punih potencijala, darovitosti i sposobnosti u određenom području. Također, na taj su način djeca koja su se pripremala za natjecanja dovedena u nejednaki položaj u odnosu na dosadašnje generacije kojima je bilo omogućeno da postignutim rezultatima na natjecanjima ostvare dodatne bodove za upis u srednju školu.

Budući da se kontinuirano zalažemo za ostvarivanje prava djece na izražavanje vlastitoga mišljenja u skladu s dobi i zrelosti, smatramo važnim omogućiti učenicima da i sami izraze svoj stav i mišljenje o odluci o otkazivanju natjecanja i smotri. Očekujemo da će Agencija za odgoj i obrazovanje uzeti u obzir i mišljenja učenika, da će razmotriti mogućnosti kojima bi se učenike motiviralo i nagradilo za uloženi trud i do sada postignute rezultate, te da će u konačnici donijeti odluku u najboljem interesu djece.