Konferencija o izvršenju presuda Europskog suda za ljudska prava

U Novinarskom domu u Zagrebu 16. studenoga 2022. održana je konferencija “Pravo na život u presudama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda RH – Izvršenje presuda Europskog suda za ljudska prava”. O izvršenju presuda Europskog suda za ljudska prava ovisi i djelotvornost i učinkovitost sadržaja i važnosti zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda koji proizlaze iz Konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda i njezinih protokola. Izvršenje presuda prilika je za unapređivanje poštovanja ljudskih prava i funkcioniranja pravnih institucija u Republici Hrvatskoj.

Na konferenciji u Novinarskom domu tema rasprave bio je nedostatak primjerene, djelotvorne i nepristrane istrage ratnih zločina, kao i drugi predmeti vezani uz pravo na život, s utvrđenim povredama konvencijskog prava. Konferenciju je moderirala izv. prof. dr. sc. Snježana Vasiljević s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Izlagači na skupu bili su prof. dr. sc. Ksenija Turković s Pravnog Fakulteta u Zagrebu, koja je održala izlaganje “Pravo na život u presudama Europskog suda za ljudska prava za Hrvatsku”, zatim sutkinja Ustavnog suda RH Lovorka Kušan, s izlaganjem “Ustavni sud kao djelotvoran pravni lijek za neučinkovitu istragu prava na život”, zamjenica Glavne državne odvjetnice RH Jasmina Dolmagić, s izlaganjem “Aktivnosti DORH-a u pojačanom nadzoru izvršenja grupe presuda Skendžić i Krznarić”, odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić održala je izlaganje “Postupovna prava žrtve i pravo na odštetu s osvrtom na presudu M.H. i drugi”, a Antonija Pindulić iz Centra za mirovne studije izlaganje “Praćenje izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava OCD”.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu konferenciju je pratila savjetnica Nina Ćurčić.