Konferencija “Obitelj i djeca: europska očekivanja i nacionalna stvarnost”

Konferencija “Obitelj i djeca: europska očekivanja i nacionalna stvarnost”

obitelj simbol

U Opatiji je 20. i 21. rujna 2013., u organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Zavoda za europsko i usporedno pravo, Hrvatske udruge za poredbeno pravo, Zaklade Sveučilišta u Rijeci i Pravosudne akademije, organizirana Treća međunarodna znanstvena konferencija “Petar Šarčević” pod nazivom “Obitelj i djeca: europska očekivanja i nacionalna stvarnost”. Predavači su bili istaknuti inozemni i domaći pravni znanstvenici i stručnjaci, među kojima profesori sa sveučilišta u Utrechtu, Milanu, Amsterdamu, Aberdeenu, Madridu i Antwerpenu te predstavnici hrvatskih sveučilišta u Osijeku, Rijeci i Splitu. Polaznici konferencije bili su brojni domaći stručnjaci i praktičari obiteljskoga prava.

 

Skup je otvorila potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, a pozdravnim govorom sudionicima se obratila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Cilj ove konferencije bio je upoznati pravnu javnost, posebice sudstvo i odvjetništvo, s rješenjima međunarodnog privatnog prava Europske unije u području obiteljskih odnosa. S obzirom na to da je Republika Hrvatska dio EU, ona je dužna osigurati uključivanje hrvatskoga pravosuđa u europsko pravosudno područje.

Ostvarenje ove zadaće ovisi ne samo o usklađivanju hrvatskog prava s pravom EU, već i o uspješnoj primjeni toga prava u praksi. Pritom važnu ulogu ima edukacija djelatnika u svim segmentima pravosuđa, rečeno je na konferenciji.