Konferencija za medije u povodu Međunarodnog dana nestale djece 25. svibnja

Konferencija za medije u povodu Međunarodnog dana nestale djece 25. svibnja

Mila i OstojicU Uredu pravobraniteljice za djecu 24. svibnja 2013. održana je zajednička  konferenciju za medije u povodu  Međunarodnog dana nestale djece, a tom su se prilikom novinarima obratili pravobraniteljica Mila Jelavić i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Međunarodni dan nestale djece 25. svibnja obilježava se kako bi se ukazalo na to da gotovo svakodnevno, diljem svijeta, djeca nestaju, bježe od kuće ili postaju žrtvama otmice, bilo da su ih oteli članovi obitelji ili nepoznate osobe. Srećom, većina djece vraća se kući nakon kraćeg vremena, no, ukoliko je dijete oteto ili se nalazi u bijegu tijekom duljeg vremena, tada je vrlo velika opasnost da ono postane žrtvom nasilja, iskorištavanja ili drugog kaznenog djela.

 

Zato je iznimno važno osigurati mehanizme potrage za nestalom djecom, odnosno brzog i usklađenog reagiranja na vijest o nestanku djeteta i omogućiti usklađeno djelovanje i u međunarodnom prostoru – rekla je pravobraniteljica Jelavić. Jedan od elemenata zaštite, za koji se zauzimaju i Europski parlament i Europska komisija, je uspostava jedinstvenog telefonskog broja 116 000 za prijavu nestanka djeteta i pomoć djeci i roditeljima bilo gdje u Europi. Riječ je o besplatnom broju, istom za cijelo područje Europske unije, koji bi svako dijete trebalo poznavati. Zemlje članice Europskog vijeća za elektroničke komunikacije, među kojima je i Hrvatska, obvezale su se uvesti ovu telefonsku liniju do 2010. godine te se i Ured pravobraniteljice proteklih godina zalagao za njezinu uspostavu u nas, kao i za osnivanje nacionalnog centra za nestalu djecu, koji bi upravljao svim aktivnostima usmjerenim na potragu za djetetom, ali i pružao podršku i pomoć obitelji nestalog djeteta, a kasnije i pronađenom djetetu.

Na konferenciji je pravobraniteljica objavila da je napokon i Hrvatska dobila jedinstveni telefonski broj 116 000 čije je vođenje povjereno osječkoj udruzi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, u skladu s preporukom Europske komisije da vođenje pozivnog centra treba povjeriti nevladinoj organizaciji. Preostaje još i da policija i ova udruga uspostave suradnju pa je pravobraniteljica pozvala i na što skorije donošenje Protokola o postupanju u slučaju nestanka djeteta kojim bi se predvidjele aktivnosti policije i drugih tijela pa tako i postupanje medija, ako se procjeni da je njihovo uključivanje potrebno, budući da oni mogu odigrati važnu ulogu u pronalaženju djeteta.

Ministar Ranko Ostojić izvijestio je o aktivnostima MUP-a u traganju za nestalom djecom te o Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba NENO, istaknuvši kako je od 1. siječnja do 23. svibnja 2013. policiji prijavljeno 348 nestanaka djece, a pronađeno je 345 djece. Nestanci djece najčešće traju od 24 sata do nekoliko dana, ali važno je što prije prijaviti nestanak i hitno reagirati, jer policija će lakše slijediti “svježi” trag, upozorio je ministar. Broj bjegova djece od kuće znatno je manji u odnosu na bjegove iz odgojnih domova i ustanova, iz kojih mnoga djeca opetovano bježe. Uočeno je i da se ljeti povećava broj mladih koji odlaze od kuće – neki zbog zabave, a neki zbog straha od roditelja zbog loših ocjena na kraju školske godine. Međutim, nestanak nikada nije bezazlen, rekao je ministar, ističući važnost kvalitetnijeg komuniciranja s djecom kako ona zbog takvih razloga ne bi bježala i izlagala se  riziku da postanu žrtvama kaznenih djela.

U 2012. godini za vrijeme bijega od kuće ili iz ustanove zabilježeno je da su djeca počinila 32 kaznena djela, dok je na štetu djece počinjeno 10 kaznenih djela. Ministar je podsjetio i da su roditeljske otmice jedan od razloga nestanaka djece, ali se njihov broj smanjuje, čemu pridonosi i brza reakcija policije u takvim slučajevima. U prvih pet mjeseci ove godine zabilježen je jedan slučaj roditeljske otmice, tijekom 2011. zabilježeno je 14 kaznenih djela oduzimanja djeteta, a tijekom 2012. godine dva slučaja.

Ministar je također istaknuo da policija na granici posebnu pozornost posvećuje kontroli djece, štiteći tako njihovu dobrobit. Naime, prema predloženim izmjenama Zakona o osobnim iskaznicama djeca će bez obzira na dob moći dobiti osobnu iskaznicu. No, ako na granicu dođe dijete bez pratnje, policijski službenici će provjeriti je li se za njim traga. Na taj način granična policija provodi temeljite provjere kako djeca ne bi napustila Hrvatsku protiv želje roditelja ili skrbnika.

Na kraju konferencije novinarima je prikazan film europske organizacije za zaštitu nestale i seksualno iskorištavane djece Missing Children Europe, pod naslovom Budućnosti (Futures)

Film je dostupan na http://www.missingchildreneurope.eu/index.php.

Međunarodni dan nestale djece obilježava se od 1983. godine, u znak sjećanja na nestanak šestogodišnjeg Etana Patza koji je nestao 25. svibnja 1979. u SAD-u i nikada nije pronađen. To je prilika da se sjetimo onih koji su se vratili kući, ali i onih koji još nisu pronađeni i za kojima se i dalje mora tragati. No to je ujedno i poticaj da u svojoj sredini potaknemo promjene kako bi se djeci osiguralo što sigurnije okruženje u kojem će biti zaštićena od otmica i iz kojeg neće željeti “nestati”.

Na stranici MUP-a mogu se naći dodatne informacije o ovoj temi i korisni linkovi. Brošuru s uputama za roditelje “Što učiniti kada dijete nestane?” donosimo u privitku.