Lea i Mihael dobitnici zagrebačke Nagrade “Luka Ritz”

Lea i Mihael dobitnici zagrebačke Nagrade “Luka Ritz”

Svečana dodjela Nagrade “Luka Ritz” – Nasilje nije hrabrost, koju dodjeljuje Grad Zagreb, održana je 16. studenoga 2020.  na Međunarodni dan tolerancije, u Palači Dverce u Zagrebu. Nagradu su dobili Lea Zelić, učenica OŠ Dobriše Cesarića i Mihael Kuzmičić, učenik Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju za svoj aktivni doprinos afirmaciji ljudskih prava i tolerancije te borbi protiv nasilja.

Nagrada se dodjeljuje od 2009. učenicima viših razreda osnovne škole te srednjoškolcima, čime se odaje počast prerano umrlom Luki Ritzu – simbolu borbe protiv nasilja. Lea Zelić istaknula se pomaganjem mladima, osobito žrtvama nasilja, humanitarnim radom i kreativnim zagovaranjem nenasilja i tolerancije. Sudjelovala je u organizaciji humanitarnog koncerta u kazalištu “Knap” za Hrabri telefon 2019., suautorica je teksta za predstavu “Ako kažeš, gotov si”, koja govori vršnjačkom zlostavljanju u školi, a postavljena je u Gradskom kazalištu Žar ptici. Početkom ove godine za pjesmu “Nisi manje vrijedan, ako padneš” osvojila je nagradu za najbolju pjesmu na međunarodnome Šantićevu festivalu djece pjesnika.

Primajući nagradu Lea je poručila: “Trebamo poštovati različitosti i biti ono što jesmo jer biti drugačiji ne znači biti manje vrijedan”.

Dobitnik nagrade Mihael Kuzmičić u svojoj je školi predsjednik Vijeća učenika te je velika pomoć nastavnicima u osvješćivanju učenika kako treba težiti školi i društvu bez nasilja. Osobnim primjerom ohrabruje vršnjake u radu, motivira ih i potiče na nenasilno i tolerantno ponašanje, razvijanje i održavanje zdravih odnosa u razredu, pozitivnu komunikaciju i socijalnu prihvaćenost svakog učenika u razredu i školi. Sudjeluje u mnogim događajima, humanitarnim akcijama i projektima prevencije nasilja, stoji, među ostalim, u obrazloženju nagrade.

Na 12. po redu dodjeli Nagrade “Luka Ritz” – Nasilje nije hrabrost sudjelovali su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, podpredsjednica Skupštine Grada Zagreba Ana Stavljenić-Rukavina, dogradonačelnica Jelena Pavičić-Vukičević i pročelnici pojedinih gradskih ureda.

Na svečanoj dodjeli nagrada prisustvovali su i Lukini roditelji Suzana i Reno Ritz. Kao i prethodnih godina, u ovoj svečanoj prigodi sudjelovala je i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. (Izvor i foto: Hina, snimila L. Slivar Dominić)