Međunarodni tjedan dojenja – 1. do 7. kolovoza

Međunarodni tjedan dojenja – 1. do 7. kolovoza

U povodu Međunarodnog tjedna dojenja, koji se obilježava od 1. do 7. kolovoza s porukom “Zaštita dojenja: zajednička odgovornost”, Ured UNICEF-a za Hrvatsku objavio je priopćenje kojim ističe važnost dojenja za zdravlje djece i majki, te poziva na zajedničko djelovanje u promicanju dojenja. Izjave u povodu obilježavanja tjedna dojenja, uz predstojnicu Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Reginu M. Castillo, dali su ministar zdravstva Vili Beroš i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj se tek svako peto dijete u dobi od tri mjeseca do šest mjeseci hrani isključivo majčinim mlijekom. Zbog iznimne važnosti dojenja za zdravlje i djece i majki cilj je Svjetske zdravstvene organizacije da do 2025. godine barem svako drugo dijete u prvih šest mjeseci života bude hranjeno isključivo majčinim mlijekom. Dojenje je važan javnozdravstveni prioritet svih zemalja zbog zaštitne uloge koje ima na zdravlje djece i majki. Nacionalni program za zaštitu i promicanje dojenja u Hrvatskoj od 2021. do 2025. godine predstavlja temelj za stvaranje uvjeta u kojima bi i Hrvatska dosegnula taj važan cilj.

“Ponosan sam što hrvatski zdravstveni sustav već gotovo tri desetljeća daje punu podršku zaštiti, promidžbi i potpori dojenja. Zahvaljujući tome, sva javna hrvatska rodilišta ispunila su kriterije UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije za dobivanje naziva ‘rodilište prijatelj djece’, što je značajno postignuće i na međunarodnom planu. Dodao bih da je u tijeku donošenje nacionalnog plana razvoja zdravstva od 2021. do 2027. i nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja od 2021. do 2025. godine, u kojima se planira nastavak aktivnosti potpore dojenju, kao i nastavak rada na implementaciji Međunarodnog pravilnika za reklamiranje nadomjestaka za majčino mlijeko kroz nacionalnu regulativu te provođenje programa ‘Rodilište prijatelj majki i djece’. Upravo na tom tragu Ministarstvo zdravstva zajedno sa svojim partnerima priključuje se obilježavanju ovogodišnjeg Međunarodnog tjedna dojenja uz poruku ‘Zaštita dojenja: zajednička odgovornost'”, kazao je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš u povodu Međunarodnog tjedna dojenja.

Posebnu ulogu u zaštiti prava majke i djeteta na dojenje predstavlja poštovanje Međunarodnog pravilnika o reklamiranju nadomjestaka za majčino mlijeko (Kod). Riječ je o iznimno važnom dokumentu kojim se štiti pravo dojenčadi na prehranu majčinim mlijekom kroz skup propisa i preporuka kojima se regulira reklamiranje industrijskih mliječnih pripravaka za dojenčad, bočica za hranjenje i dudica, duda varalica te ostale hrane za dohranu dojenčadi.

Prema podacima iz 2020. godine od 194 zemlje njih je 136 usvojilo neke pravne mjere za provedbu Koda. Od toga 25 zemalja ima uspostavljene mjere koje su u značajnoj mjeri usklađene s Kodeksom, 42 zemlje imaju mjere koje su umjereno usklađene, 69 zemalja uključilo je neke odredbe, dok 58 zemalja uopće nema zakonske mjere koje bi štitile prehranu majčinim mlijekom. Hrvatska je trenutačno u skupini zemalja koje su u svoje zakonodavstvo uključile tek neke odredbe propisane Kodom.

“Dobra je vijest da Ministarstvo zdravstva RH radi na novom nacionalnom programu za zaštitu i promicanje dojenja za razdoblje od 2021. do 2025. godine, u kojem je jedan od strateških pravaca uvođenje Pravilnika o načinu reklamiranja nadomjestaka za majčino mlijeko u pravnu regulativu Republike Hrvatske. U UNICEF-u snažno podupiremo njegovo usvajanje i provedbu zbog nemjerljivih dobrobiti koje dojenje donosi i djetetu i njegovoj majci. Mnogobrojna istraživanja potvrđuju da dojenje osigurava optimalnu prehranu djeci, omogućava njihov zdrav rast i razvoj. Majčino mlijeko sadrži brojne sastojke koji jačaju imunološki sustav, pa je iznimno važno da kao zajednica  promoviramo dojenje kao najbolji izbor te osiguramo majkama potrebnu podršku kako bi dojenje išlo jednostavnije i kod kuće i u radnom okruženju, kao i informacije o dugoročnim zdravstvenim dobrobitima koje dojenje donosi i djeci i majkama”, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

“Međunarodni tjedan dojenja prigoda je da se prisjetimo kakvu sve podršku društvo može i treba pružiti majkama kako bi im pomoglo da uspješno doje svoje dijete i ustraju u dojenju, ali i očevima i drugim članovima obitelji da i oni podrže tu jedinstvenu blagodat za dijete. Podjelom poslova i preuzimanjem zajedničke odgovornosti u obitelji, promicanjem dojenja i podržavajućom javnom sviješću te omogućavanjem dojenja u prilagođenim prostorima u radnoj sredini i u javnim objektima svi zajedno možemo pomoći u stvaranju okoline koja olakšava dojenje, a time i zdrav razvoj djece”, kazala je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima sva javna rodilišta imaju status rodilišta prijatelja djece, no održivost programa i održavanje standarda ostaju izazov. Potrebno je i dodatno podržati osnivanje grupa za podršku dojenju, edukaciju zdravstvenog osoblja te toplu podršku cijele zajednice majkama koje žele dojiti, što predstavlja poseban izazov u vremenu pandemije. (Foto: UNICEF)