Međunarodni dan mladeži 12. kolovoza

U povodu Međunarodnog dana mladeži, koji se na poticaj Ujedinjenih naroda obilježava 12. kolovoza, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić poručuje kako to za sve treba biti podsjetnik da su mladi nositelji potencijala, ne samo za budućnost već i za sadašnjost.

 

Oni imaju što reći, znaju mnogo toga učiniti i mogu svojim sudjelovanjem u raznim područjima pridonositi i vlastitom razvoju i razvoju društva. Ali moraju dobiti priliku za to. Mladi trebaju znatno više sudjelovati u donošenju odluka koje se tiču njihova života i njihove budućnosti, ali kad to žele učiniti, često nailaze na prepreke. Svi smo mi za to odgovorni i stoga se cijelo društvo mora više potruditi, osigurati im prostor i mogućnosti za takvo sudjelovanje, ali ih treba i ohrabrivati i poticati na to.

Uz čestitke za njihov dan, pravobraniteljica je mladima poručila da se njihov glas, kao glas aktivnih članova društva, treba čuti što češće i što jasnije, ne samo na Međunarodni dan mladeži.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je potkraj 1999. proglasila 12. kolovoza Međunarodnim danom mladeži, preporučujući svim svojim članicama da taj dan posvete javnim događanjima kojima će se  promovirati Svjetski program djelovanja za mlade do 2000. godine i dalje. Program je usmjeren na djecu u dobi od 14 do 18 godina te na mlade odrasle od 19 do 24 godine.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana mladih  Ujedinjeni narodi vezali su za klimatske promjene, te pozivaju mlade da se aktivno uključe i sudjeluju u donošenju odluka o kojima ovisi očuvanje okoliša i njihova budućnost. Dosadašnje teme bile su participacija mladih u društvu, suzbijanje siromaštva, zdravlje i nezaposlenost mladih i slično.

Tom prilikom UN poziva mlade na aktivno djelovanje za opće dobro, u suradnji s ostalim društvenim čimbenicima, a medije se potiče da pridonesu podizanju javne svijesti o pitanjima koja su osobito važna za djecu i mlade odrasle.