MMS i DGV Opatija na međunarodnoj listi primjera dječje participacije

MMS i DGV Opatija na međunarodnoj listi primjera dječje participacije

Na Sveučilištu u Lancashireu u Ujedinjenom Kraljevstvu (University of Central Lancashire) djeluje Centar za participaciju djece i mladih, koji je pokrenuo web stranicu UCMC2 (U Can Make Change 2) čiji naziv predstavlja slogan I ti možeš donijeti promjenu. Na toj stranici predstavljaju se primjeri dobre prakse dječjega sudjelovanja/participacije iz cijeloga svijeta. Na stranici se prikazuju različite mogućnosti i iskustva sudjelovanja djece u društvu, odnosno u lokalnoj zajednici, iznose se rezultati ostvareni dječjim sudjelovanjem, potiče se razmjena takvih primjera i participativnih projekata i programa djece i mladih, potiču se istraživanja djece i mladih.

Među brojnim međunarodnim primjerima uspješne dječje participacije predstavljena su i dva iz Hrvatske: Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu – MMS i Dječje gradsko vijeće Grada Opatije.

Opisano je na koji način djeluje MMS, kao savjetodavno tijelo pravobraniteljice za djecu osnovano 2010. godine, te kako pridonosi njezinom radu u zaštiti i promicanju dječjih prava, a prikazani su i neki primjeri i rezultati toga rada.

Prilog o Dječjem gradskom vijeću Grada Opatije, koje djeluje već punih 20 godina, prikazuje na koji način ono izravno sudjeluje u donošenju odluka koje se odnose na djecu na lokalnoj razini.

Isticanjem ovih primjera na stranici UCMC2 povećava se međunarodna vidljivost ovih participativnih tijela djece, a ujedno se i potvrđuje vrijednost ovih modela koji su se proteklih godina afirmirali kao uspješni pristupi u poticanju i razvijanju dječje participacije u Hrvatskoj.