MMS predstavlja svoje preporuke za promjene u obrazovanju na konferenciji za novinare

MMS predstavlja svoje preporuke za promjene u obrazovanju na konferenciji za novinare

U povodu predstojećeg Dječjeg tjedna pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević održat će konferenciju za novinare u petak, 28. rujna 2018., u 12 sati, u Maloj kući dječjih prava u Zagrebu (Teslina 10, prizemlje), na kojoj će djeca iz njezine Mreže mladih savjetnika predstaviti svoje prijedloge i preporuke za promjene u obrazovanju.

Cilj Dječjeg tjedna (1. – 7. listopada) je usmjeriti pozornost na položaj djece u društvu, na važnost prepoznavanja njihovih potreba i ostvarivanja njihovih prava te će u prvom tjednu mjeseca listopada mnoge organizacije i institucije održati niz aktivnosti za djecu i pokrenuti različite inicijative i rasprave o pravima djece.

Pravobraniteljica za djecu u toj prilici želi posebno istaknuti važnost ostvarivanja prava djece na sudjelovanje u društvu i na izražavanje mišljenja o pitanjima koja su djeci važna. Zato će na konferenciji za novinare prepustiti riječ svojim mladim savjetnicima.

Mrežu mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu ili MMS čini 20 djece iz cijele Hrvatske u dobi od 12 do 18 godina. Oni savjetuju pravobraniteljicu o različitim pitanjima o kojima raspravljaju putem zatvorenog elektroničkog foruma i na sastancima. Obrazovanje i školstvo vrlo su česte teme njihovih razgovora. Tijekom prošle i početkom ove školske godine raspravljali su o problemima s kojima se suočavaju učenici u osnovnoj i srednjoj školi te o predstojećoj reformi obrazovanja. Na temelju rasprave donijeli su prijedloge i preporuke o potrebnim promjenama te su ih uputili ministrici znanosti i obrazovanja, kao svoj doprinos aktualnoj reformi.

Riječ je o autentičnim dječjim preporukama za koje vjerujemo da su vrijedan pokazatelj toga što djeci treba u sustavu odgoja i obrazovanja. Djeca u njima ističu probleme koji im otežavaju učenje i napredak, predlažu promjene koje bi poboljšale obrazovna postignuća i učinile njihov boravak i rad u školi ugodnijim i poticajnijim. Nadamo se da će preporuke biti poticajne i za donositelje odluka u procesu vrednovanja i razvoja programa „Škola za život“.

Javnim predstavljanjem dječjih poruka na konferenciji za novinare pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević želi pridonijeti stvaranju kulture dijaloga s djecom u svim situacijama u kojima se donose odluke koje se ponajprije tiču djece. Djeca svakako trebaju biti važnim sudionikom javnoga dijaloga o kvaliteti i promjenama u odgojno-obrazovnome sustavu i smatramo da im treba pružiti više prilika za takvo sudjelovanje.

A djeca iz Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice predstavit će u petak svoje prijedloge koji se odnose na sadržaj obrazovanja, način izvođenja nastave, ocjenjivanje te još neke aspekte školskoga života.