MMS u borbi protiv vršnjačkoga nasilja

MMS u borbi protiv vršnjačkoga nasilja

MMS mala kuca djecjih pravaKako spriječiti psihičko nasilje među djecom, kako upozoriti i na one nevidljive, ali bolne oblike nasilja, kojima je cilj isključiti pojedino dijete ili grupu iz društva te kako i djecu i odrasle potaknuti na razmišljanje o tome, suosjećanje sa žrtvama i djelovanje – bila su to ključna pitanja kojima su se bavili članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu na sastanku održanom 26. svibnja 2015., u Zagrebu, u Maloj kući dječjih prava.

Bio je to već drugi susret članova MMS-a posvećen ovoj temi. Na prvom sastanku, održanom u travnju, kad su odlučili da će detaljnije istražiti temu o izoliranju i isključivanju djece, predložili su i s kojim stručnjacima žele razgovarati kako bi više doznali o tome. Zato je drugi sastanak započeo put konzultacijama sa stručnjacima, a nastavio se donošenjem plana aktivnosti MMS-a za jačanje svijesti među djecom i odraslima i senzibiliziranje javnosti za ovo važno pitanje.

O tome koje su ovlasti i mogućnosti djelovanja policije u vezi s vršnjačkim nasiljem, osobito onim putem interneta i mobitela koje je nerijetko povezano i s izoliranjem djece, govorila im je Anita Matijević iz Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Ravnateljstva policije. Zatim im je psihologinja Ines Rezo, koordinatorica savjetodavnih linija Hrabrog telefona govorila o tome zbog kakvih problema im se djeca najčešće javljaju i što im oni preporučuju kao moguća rješenja. O tome kako se sama djeca i mladi već od nižih razreda osnovne škole i sama mogu uključiti u miroljubivo rješavanje sukoba među svojim vršnjacima – medijaciju, govorile su im psihologinja Ana Karlović i pedagoginja Višnja Pavlović, obje stručnjakinje za program medijacije u Forumu za slobodu odgoja.

Potom su glavnu riječ preuzeli mladi savjetnici koji su, na temelju toga što su dotad čuli i naučili, zabilježili svoje preporuke i savjete odraslima o tome kako govoriti o nasilju među djecom i mladima i koje načine i sredstva komunikacije primijeniti kako bi to doista doprlo do djece i mladih kao razumljiva poruka koja će polučiti željeni rezultat, to jest spriječiti nasilje.

Pravobraniteljica Ivana Milas Klarić te njezine odrasle savjetnice potom su ih pozvale i da u završnom dijelu ocijene koliko im je ovakav način rada pomogao da bolje razumiju ovaj problem ili dođu do drugih vrijednih spoznaja koje će im pomoći i na osobnom planu i u komunikaciji s drugima.

Ni ovaj susret nije prošao bez suradnje i razgovora s predstavnicima medija, a ovaj put je mlade savjetnike pravobraniteljice za djecu o medijskom nastupu i komuniciranju s javnošću savjetovala novinarka i urednica Hrvatske televizije Sunčica Findak. O njihovom je radu i planovima snimila i prilog za središnji večernji Dnevnik HTV-a, koji možete pogledati ovdje.

Podsjetimo, ovo dinamično i aktivno dječje istraživanje dio je zajedničkoga projekta Europske mreže pravobranitelja za djecu ENOC, pod nazivom “Neka mladi govore!” (Let’s Talk Young!”), koji se ostvaruje u suradnji s ENOC-ovom mrežom mladih savjetnika ENYA (ENOC Network of Young Advisors), a cilj mu je da i djeca i mladi dobiju priliku sudjelovati u javnom dijalogu o nasilju nad djecom. Projekt je  započeo ovoga proljeća, a trajat će cijelu godinu, s ciljem da se dječja mišljenja i prijedlozi ugrade u zajednička stajališta i preporuke europskih dječjih pravobranitelja o zaštiti djece od nasilja. U projektu sudjeluje 11 država koje će o aktivnostima djece i mladih snimiti kratke petominutne filmove. Svi ovi filmovi na kraju će biti povezani u omnibus od 11 kratkih filmskih priča.