Mreža mladih savjetnika pokazala što je prava participacija

Mreža mladih savjetnika pokazala što je prava participacija

Dan uoči svojega sudjelovanja na zajedničkoj sjednici djece i zastupnika Hrvatskome saboru, u povodu 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, članovi Mreže mladih savjetnika okupili su se u Donjoj Stubici 19. studenoga 2019. Zajedno sa svojim voditeljicama i odraslim savjetnicama Sanjom Vladović, Danijelom Žagar, Brankom Reić Kukoč i Majom Flego, a pod vodstvom voditeljice MMS-ovog tima Davorke Osmak Franjić još jednom su prošli program svečane sjednice i teme za koje su se dogovorili da će ih predstaviti na sjednici. Dogovoreno je da će uime MMS-a i Unicefovog Savjetodavnog odbora za dječju participaciju skup na početku pozdraviti Karla Škrlec, a uime Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske to će učiniti Matija Šimek iz Dječjeg vijeća Koprivnica. Također je potvrđeno da će članovi MMS-a predstaviti temu participacije, a to će učiniti Pavle Toth i Karla Leontić.

Tom prilikom izvjesno uzbuđenje izazvale su i obavijesti da će članovi MMS-a sjediti uz stol predsjedavajućeg u Sabornici, kao i da će prije i nakon sjednice biti u kontaktu s medijima te u prilici govoriti o svome radu u Mreži mladih savjetnika.

Tako je i bilo pa su sljedećeg dana, 20. studenoga, u prostoru Hrvatskoga sabora neki od njih dali izjave za Hrvatsku radioteleviziju, Novu TV i RTL te govorili o dječjim pravima i važnosti sudjelovanja djece u svim situacijama kad se donose odluke o njima. Također, cijela grupa članova MMS-a sudjelovala je u snimanju emisije “Stigla je pošta” Hrvatskoga radija, koje je organizirano u Maloj kući dječjih prava Ureda pravobraniteljice za djecu.

A navečer je, u sklopu UNICEF-ove akcije u kojoj djeca “preuzimaju” funkcije odraslih, Karla Škrlec je zajedno sa  Matijom Dražetićem iz Dječjeg vijeća Velika Gorica zamijenila voditelja emisije RTL Direkt Zorana Šprajca. Karla je i tu priliku iskoristila da naglasi važnost stvarne dječje participacije u društvu.