Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu obilježen 22. rujna

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu obilježen 22. rujna

nasilje teenPravobraniteljica za djecu Mila Jelavić sudjelovala je 22. rujna 2013. na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koje je organiziralo Ministarstvo socijalne politike i mladih. Tom je prilikom, na mjestu na kojem su prije 14 godina ubijene tri žene tijekom brakorazvodne parnice, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić položila vijenac, poručivši da se o obiteljskom nasilju ne smije šutjeti.

 

Obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama prisustvovali su predsjednica Općinskog građanskog suda Mirela Mioč, ministar pravosuđa Orsat Miljenić, predsjednik Vrhovnog suda RH Hrvatske Branko Hrvatin te drugi dužnosnici i uzvanici.

Pravobraniteljica Jelavić u toj je prilici u izjavi za medije istaknula kako su djeca, nažalost, žrtve nasilja uvijek, bez obzira na to tko je počinitelj. Naglasila je da u društvu treba mnogo više učiniti da se obiteljsko nasilje što prije sankcionira. Navela je da nas statistike, koje ukazuju na smanjenje broja nasilja u obitelji, ne smiju zavarati jer je nasilje opasno i pogubno za djecu dokle god postoji i jedan slučaj u kojem djeca trpe zbog postupaka svojih roditelja ili drugih odraslih osoba. Osvrnula se posebno na psihičko nasilje koje se teže dokazuje, ali na djecu ostavlja dalekosežne posljedice.