Najava konferencije “Prava djeteta – između interesa roditelja i dužnosti države”

Najava konferencije “Prava djeteta – između interesa roditelja i dužnosti države”

djevojcica naprozoru tuznaPredstavnici pravobraniteljstava za djecu iz zemalja Jugoistočne Europe sastat će se u četvrtak, 28. svibnja 2015., u Zagrebu na godišnjoj konferenciji mreže CRONSEE, koju organizira pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. Konferencija pod nazivom “Prava djeteta – između interesa roditelja i dužnosti države”, održat će se u Staroj gradskoj vijećnici  s početkom u 10 sati, pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba.

 

Glavna tema konferencije je raspraviti o tome kako ostvariti prava djeteta i njegov najbolji interes onda kad se čini da je interes roditelja u suprotnosti s interesom djeteta i s obvezama države u zaštiti djetetove dobrobiti. Izbor ove teme potaknule su pojave poput snažnog protivljenja nekih roditelja obveznom cijepljenju djece te ‘kampanje’ protiv cijepljenja koja već rezultira vidljivim negativnim posljedicama, zatim prijepori o uvođenju spolnog i građanskog odgoja u redovni odgojno-obrazovni program, stajališta o tjelesnom kažnjavanju djece, manipulacija djecom u postupku razvoda i drugi aktualni problemi i dvojbe.

Uz pravobraniteljicu doc. dr. sc. Ivane Milas Klarić, koja će i moderirati raspravu, uvodna izlaganja održat će istaknuti domaći i međunarodni stručnjaci. Član UN-ovog Odbora za prava djeteta dr. sc. Peter Guran iz Slovačke govorit će o temi “Dječja prava i roditeljske odgovornosti – iz perspektive Odbora za prava djeteta UN-a“, dr. Nevena Vučković Šahović iz Beograda, bivša članica toga Odbora, objasnit će kako Konvencija o pravima djeteta i drugi međunarodni dokumenti definiraju najbolji interes djeteta, a Aleksandra Galonja, konzultantica organizacije Save the Children iz Sarajeva, predstavit će priručnik koji pomaže u određivanju najboljeg interesa djeteta.

Predstojnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić održat će izlaganje o djetetovom pravu na život u obitelji, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander govorit će o zaštiti djetetovih interesa prilikom razvoda roditelja, ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Tamara Poljičanin o cijepljenju kao pravu djeteta, a pročelnica Odjela za psihologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Eva Anđela Delale održat će izlaganje “Kako je subjektivni doživljaj roditeljstva povezan s ponašanjem roditelja i najboljim interesom djeteta”.

Živosti rasprave pridonijet će i debata o pravu djeteta i roditeljskom pravu na slobodu odgoja, koju će održati Debatni klub “Bušmani” iz zagrebačke Druge gimnazije.

Pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske ovogodišnja je koordinatorica rada Mreže pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe CRONSEE (Children’s Rights Ombudspersons’ Network in South and Eastern Europe). Riječ je o mreži nezavisnih institucija za zaštitu prava djece na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, koja je osnovana 2006. u svrhu suradnje i osnaživanja pravobraniteljstava za djecu u zemljama Jugoistočne Europe te promicanja i razmjene dobre prakse među njima. Danas ova regionalna mreža ima 14 članica i čine je predstavnici pravobranitelja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Bugarske, Crne Gore, Cipra, Grčke, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije i AP Vojvodine.