Nužna žurna poboljšanja u dječjoj i adolescentnoj psihijatriji

Nužna žurna poboljšanja u dječjoj i adolescentnoj psihijatriji

U Maloj kući dječjih prava Ureda pravobraniteljice za djecu 8. srpnja 2022. održan je sastanak o aktualnom stanju dječje i adolescentne psihijatrije, te o potrebi unapređivanja uvjeta liječenja djece i adolescenata s problemima mentalnog zdravlja. Na sastanku su sudjelovali predstavnici KBC-a Zagreb, Split i Rijeka, Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež – Kukuljevićeva, Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača, Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba te Ministarstva zdravstva. Uz pravobraniteljicu Helencu Pirnat Dragičević, na sastanku su bile njezine savjetnice Sanja Vladović i Davorka Osmak Franjić.

Sastanak koji je organizirala pravobraniteljica za djecu održan je na poticaj Hrvatskog društva za mentalno zdravlje djece i adolescenata Hrvatskog liječničkog zbora, koje je upozorilo na probleme i izazove s kojima se suočavaju zdravstvene ustanove koje primaju djecu s teškoćama mentalnoga zdravlja u slučaju potrebe za njihovim stacionarnim liječenjem. S obzirom na ovlasti pravobraniteljice, koja prati stanje u pogledu uvjeta u kojima se liječe djeca s problemima mentalnog zdravlja i upućuje preporuke za poboljšanje zdravstvene skrbi o djeci i uvjeta za njihovo liječenje, cilj ovoga sastanka bio je utvrditi potrebe, korake i aktivnosti kako bi se podigao standard u ovom segmentu zaštite zdravstvenih prava djeteta.

Na sastanku je istaknuta potreba osiguranja odgovarajućih prostornih uvjeta za liječenje djece, te goruća potreba osiguranja dovoljnog broja stručnjaka koji će raditi s djecom: dječjih i adolescentnih psihijatara, psihologa, socijalnih pedagoga, radnih terapeuta, socijalnih radnika, medicinskih sestara. Naglašena je i potreba ulaganja u preventivni rad s djecom na svim razinama društva kako bi svako dijete – u što kraćem vremenu i prije no što se razvije problem mentalnoga zdravlja – dobilo pravodobnu stručnu podršku i pomoć.

Također je bilo riječi o potrebi kvalitetnijega rada s obitelji i djetetom nakon njegova otpusta s bolničkoga liječenja. Ukazano je i na potrebu odgovarajućeg vrednovanja stručnoga rada u ovom području. Sudionici sastanka pravobraniteljicu su detaljnije upoznali i s nizom tehničkih pitanja i detalja vezanih za raspisivanje specijalizacija, naplaćivanje usluga, komunikaciju unutar zdravstvenog sustava itd.

Svi su bili suglasni oko toga da su epidemija Covida-19 i razorni potresi u Hrvatskoj doveli do povećane potrebe za uslugama iz područja zaštite mentalnoga zdravlja, da su kliničke slike s kojima djeca dolaze sve teže, te da su djeca, koja imaju potrebu za stručnom pomoći dječjih  adolescentnih psihijatara i ostalih srodnih struka koje pružaju podršku djetetu, sve mlađa. Problemi koji u ovom području zaštite zdravlja djece postoje od prije, ovim su postali i dodatno složeni i teški. Stoga postoji potreba intenzivnijega rada na stvaranju mreže podrške djeci na svim razinama intervencija i u svim dijelovima zemlje, ne samo u velikim gradovima, već i u manjim sredinama. S obzirom na složenost i slojevitost problema, važan je kvalitetan strateški pristup i planiranje koji bi kroz određeno vrijeme pridonijeli prevladavanju problema i jasnijoj slici o smjeru u kojem idemo i želimo razvijati zaštitu mentalnoga zdravlja djece, rečeno je na sastanku.

Sudionici sastanka naveli su kako je on pridonio razmjeni mišljenja i međusobnom boljem razumijevanju perspektiva i potreba. Pravobraniteljica za djecu dobila je dodatni uvid u izazove s kojima se stručnjaci suočavaju, što će uključiti u planiranje svojih daljnjih aktivnosti, a svakako i u preporuku Ministarstvu zdravstva za poboljšanje prava djece na zaštitu mentalnoga zdravlja.