Obilazak Odgojnog zavoda i Kaznionice u Turopolju

Obilazak Odgojnog zavoda  i Kaznionice u Turopolju

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika i savjetnica pravobraniteljice Sanja Vladović obišle su 9. i 10. listopada 2019. Odgojni zavod u Turopolju i Kaznionicu u Turopolju. Cilj obilaska bio je praćenje realizacije preporuka pravobraniteljice za djecu upućenih na temelju zadnjeg obilaska ovih ustanova tijekom 2014. godine.

Kroz razgovor s upraviteljicom Odgojnog zavoda Sanjom  Habjanec Martinović, pomoćnicom upraviteljice Ernom Planinić Dropulić, višom stručnom savjetnicom za tretman Bernardicom Franjić-Nađ, kao i pregledom vanjskih i unutarnjih prostora te u razgovoru s odgajanicima, stekle su uvid u značajno unapređenje uvjeta boravka maloljetnika u zavodu, obogaćivanje sadržaja tretmana, obrazovnih mogućnosti i provođenja slobodnog vremena – u odnosu na prethodno stanje.

U Kaznionici u Turopolju obišle su prostor u kojem se djeca susreću sa svojim roditeljima u zatvoru. O tome su i razgovarale s upraviteljem Anđelkom Nikolićem, pomoćnikom upravitelja Anđelkom Dundićem te s višom savjetnicom za tretman Dubravkom Viduka.

Prema uobičajenoj proceduri nakon obilazaka ustanova u kojima borave djeca i upoznavanja s razinom zaštite njihovih prava, ove ustanove bit će obaviještene o opažanjima i daljnjim  preporukama pravobraniteljstva za djecu. Obavijest o tim preporukama uputit će se i Ministarstvu pravosuđa koje je nadležno za navedene ustanove.