Obilazak ustanova za djecu na Pelješcu i Korčuli

Obilazak ustanova za djecu na Pelješcu i Korčuli

U povodu Dječjeg tjedna koji se obilježava početkom listopada, savjetnice pravobraniteljice za djecu Ana Babić i Branka Reić Kukoč posjetile 2. i 3. listopada 2019. niz ustanova namijenjenih djeci na poluotoku Pelješcu i otoku Korčuli. Tom prigodom savjetnice su obišle tri dječja vrtića u Orebiću te vrtiće u Potomju i Janjini koji mu organizacijski pripadaju, zatim Srednju  školu Petra Šegedina u Korčuli, a posjetile su i Centar za socijalnu skrb Korčula.

U dječjim vrtićima pregledale su prostore u kojima se odvijaju skrb o djeci, odgoj i obrazovanje te igra djece, razgovarale su s djelatnicima vrtića i družile se s djecom. O izazovima i specifičnostima Dječjeg vrtića Orebić razgovarale su s ravnateljicom vrtića te stručnom suradnicom psihologinjom i odgajateljicama. Dječji vrtić Orebić obuhvaća područje triju općina na poluotoku Pelješcu. Predškolski odgoj i obrazovanje ondje pohađa 151 dijete u vrtićima u Orebiću, 16 djece u Trpnju, 13 djece u Vignju, 19 djece u Potomju i devetero djece u Janjini. U centralnom objektu Dječjeg vrtića Orebić djeca su podijeljena u šest odgojno-obrazovnih skupina, dok u svim ostalim vrtićima radi po jedna skupina djece.

Sljedećeg dana savjetnice pravobraniteljice za djecu održale su sastanak s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Korčula s ciljem uvida u socijalne probleme i izazove s kojima se djelatnici tog centra, djeca i obitelji suočavaju na otoku. Centar za socijalnu skrb Korčula nadležan je za područje poluotoka Pelješca do mjesta Janjina, otok Lastovo i otok Korčulu.

Nakon toga uslijedio je posjet Srednjoj školi Petra Šegedina u Korčuli, u kojoj su se savjetnice sastale s učenicima te razgovarale s ravnateljem i stručnim suradnicama. Obišle su prostore škole koja djeluje na dvije lokacije i najveća je škola na otoku. U školi se obrazuju učenici u programima opće gimnazije, zatim četverogodišnje strukovne škole za zanimanja u području elektrotehnike, mehatronike, brodostrojarstva, za hotelijersko turističke tehničare i komercijaliste, kao i trogodišnje škole za zanimanja konobara, kuhara, slastičara, stolara, elektromehaničara, brodskih mehaničara i autoelektričara. Savjetnice su tom prilikom razgovarale s učenicima o pravima djece, upoznale ih s Konvencijom o pravima djeteta te im predstavile ulogu i način rada pravobraniteljice za djecu, istaknuvši kako joj u tome pomaže Mreža mladih savjetnika. (Foto: http://www.pu-djecji-vrtic-orebic.hr/)